Sorting by

×

Megszavazták: bűncselekmény nyakra-főre drónozgatni – A “bátrak” megelégelték az újságírói kukkolást?

Emlékeznek még azokra a tényfeltáró újságírói beszámolókra, amik kapcsán nyilvánosak lettek Mészáros Lőrinc vagy az  Orbán család különböző, illetéktelen szemek elől elzárt építkezései, vagy Földi László emberbarát ötlete az Átlátszó újságíróival szemben, akik lebuktatták Szijjártó Péter jachtozását, esetleg a már említett Orbán-barát Mészáros bicskei dácsáján állomásozó harci járművekről készített felvételt közkinccsé tevő tollforgató ellen a tiltott adatszerzés miatt nyomozásra? 2021 január 1-e után ennek vége!

Amiről nem tud a köz, az nincs is?

116 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés a “pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények” módosítását.

A törvény szerint a 120 grammnál nehezebb, a “távoli pilótától” 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni képes drónokat regisztrálni kell, amihez létrehozzák a HungaroControl által üzemeltetett honlapot és mobilalkalmazást is.

Az alkalmazással a “távoli pilóta” tájékozódhat a korlátozásokról, és jelezheti igényét valamelyik légtér használatára.

A közlekedésért felelős miniszter a honvédelemért felelős miniszterrel, illetve meghatározott esetekben a környezetvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben határozza meg a légtérnek azt a részét, amit drónnal használni lehet.

De lesznek a földi létesítmény jellege miatt tiltott, valamint korlátozottan igénybe vehető területek is a légtérben.

Főszabályként

lakott területen kívül lehet drónt szabadon használni, lakott terület felett eseti légtérkérelmet kell benyújtani, kivéve a játékdrónok, azaz a 120 grammnál könnyebb pilóta nélküli eszközök esetében.

A jövőben szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott terület felett pilóta nélküli légijárművet jogosulatlanul használ, és ha a drón használata során más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang- vagy képfelvételt készít. Ezentúl bűncselekmény, vétség az, ha valaki más lakását, egyéb helyiségét, a hozzájuk tartozó bekerített területet megfigyeli, ennek minősített esete pedig, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhető teszi.

Rögzítették azt is, hogy a pilóta nélküli légijármű üzemeltetésére vonatkozó rendelkezések megsértőivel szemben 100 millió forintig terjedő légiközlekedési bírság szabható ki. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a szabálysértési törvény alá tartozó jogsértő magatartásokra.

koronavírus

átver

Egy hozzászólás itt: “Megszavazták: bűncselekmény nyakra-főre drónozgatni – A “bátrak” megelégelték az újságírói kukkolást?

  • 2020.12.17 - 09:11
    Közvetlen hivatkozás

    Így megy ez fideszéknél. Ami nekik nem tetszik, esetleg ártalmukra van, azt beszabályozzák, hogy megfelelő legyen a számukra. Már azt várom, hogy a különleges jogrend leple alatt a választási törvénybe véssék, hogy élete végéig orbán lehet a miniszterelnök. Oszt punktum

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.