Avagy fejétől bűzlik a hal? A bunkó vezető garnitúra erkölcsi állapota leszivárog az állampolgárok lelkébe, és az irányítja a tetteiket?
[mnky_ads id=”4668”]
[mnky_ads id=”4674”]
Weöres Sándor és Juhász Ferenc, csak néhány sort, de írtak képeslapon illetve levélben negyven éve az ismeretlen huszonöt évesnek, amikor első verseskötetemet elküldtem nekik. Az elmúlt tíz-tizenöt évben, mintegy tíz könyvemből 350-400 példányt postáztam barátoknak, ismerősöknek, újságíróknak, recenzenseknek. Körülbelül két tucat választ kaptam, hogy küldeményem megérkezett, és talán tízen írtak véleményt levelükben.

Erkölcsi kérdés? S ha az, mit jelez a jelenség? Annyira elfoglaltak a címzettek a fent említett költőkhöz képest, hogy nincs idejük e-mailben két sort írni? Olyan sok könyvet kapnak postán a szerzőktől, hogy titkárnő híján (vagy azzal együtt) képtelenség reagálni minden küldeményre? Vagy az illemszabályok sem működnek a feudális vadkapitalizmusban, ha nincs látható nyeresége azonnal?
[mnky_ads id=”3811″]
Vagy annyira utálnak? Na, jó, mondjuk, igen. Fejlett történelmi üldözési mániám nem csap be, ha úgy érzem, akkor is üldöznek, ha nem üldöznek. No, de azok is negligálnak, akikkel egy a sorsom, a múltam, a szemléletem, a világom?

Vagy talán annyira alacsony a nemzet erkölcsi állapota, hogy már a minimális tisztelet is kiveszett? S ha így van, miért van így? Fejétől bűzlik a hal? A vezető garnitúra erkölcsi állapota leszivárog az állampolgárok lelkébe, és az irányítja a tetteiket? Igen, ez logikusan hangzik, évezredek óta így van.

Ám azt, hogy azok is átveszik a magyar kormányok magatartását, akik momentán utálják az adott kormányt, na, ezt nem értem. Hol van egy politológus, szociológus, pszichológus, aki meg tudja magyarázni?

Nógrádi Gábor
(Forrás: Megelőzni a jövőt, Kossuth, 2017)
[mnky_ads id=”4670”]
[mnky_ads id=”4666”]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét