Törölte tervezett magyarországi látogatását a holland parlament delegációja, amely a demokrácia állapotát vizsgálta volna hazánkban – tudta meg a hvg.hu. Mivel a magyar kormány képviselői nem voltak hajlandók velük találkozni, az egésznek nem látták értelmét.


A hollandok tájékozódni akartak

„A holland parlamentben utána fognak járni a Sargentini-jelentésben szereplő gyanúsítgatásoknak, vádaknak” – ezt közölte a héten a Magyar Időkkel Marácz László, az Amszterdami Egyetem oktatója. A lap szerint a holland képviselők azért tartanak bizottsági meghallgatást a magyar jogállamiságról, majd utaznak hazánkba, mert nem hisznek a Judith Sargentini nevével fémjelzett megállapításoknak.

Csakhogy – ahogy arról a Népszava is hírt adott – hamar kiderült, hogy egészen másról van szó. A holland delegáció egyáltalán nem a Sargentini-jelentés miatt utazott volna hazánkba, hanem saját hatáskörben akart tájékozódni a magyar jogállamiság, a sajtó és a demokrácia helyzetéről, erre azonban a magyar kormány miatt nem lesz lehetősége.

A párbeszéd elmarad

Anne Mulder holland képviselő a hvg.hu-nak elmondta: a hágai parlamentben régóta téma az Európai Unió alapszerződésének hetes cikkelye alapján Magyarországgal és Lengyelországgal szemben megindított eljárás. Ezért döntöttek úgy, hogy párbeszédet kezdeményeznek a témában, amihez képviselőket, szakértőket, civil szervezeteket és az adott kormányok képviselőit is meghallgatják. Ezután a holland parlament európai ügyek bizottságában vitatják meg a kérdést, hogy pontos képet kapjanak a magyar és a lengyel helyzetről.

Hollandiában nem is ütköztek semmilyen nehézségbe, a jövő héten találkoznak például Frans Timmermans holland politikussal, az Európai Bizottság jogállamisági ügyekért is felelős alelnökével, majd több szakértő bevonásával kerekasztalt szerveznek a témában.

A Fidesz nem áll szóba a hollandokkal

A terv az volt, hogy a delegáció február közepén Varsóba és Budapestre utazik, hogy személyesen tájékozódjon a kérdésről, részben a kormány tagjaival. Csakhogy hiába léptek velük kapcsolatba, Magyarországon sem a Fidesz, sem pedig a kormány részéről nem akarták őket fogadni, ezért törölték az utat. „Így nem láttuk értelmét a látogatásnak, hiszen mi a párbeszéd érdekében minden féllel szerettünk volna beszélni” – mondta Anne Mulder.

Mivel a szervezésben nem vett részt, a képviselő nem tudta megmondani, pontosan milyen indokkal utasították őket vissza, és kikkel találkoztak volna.

Furcsa elutasítás

A HVG információi szerint az egyik partner a magyar parlament Európai Ügyek Bizottsága lett volna. Ennek a találkozónak már az időpontja is megvolt, de magyar részről váratlanul lemondták. Keresték a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és az Európai Ügyek Bizottságát is, ahogy válaszolnak, frissítik cikküket.

„Csalódottak vagyunk, hiszen úgy nem tudunk valódi vitát kezdeményezni, ha nem hallgatjuk meg az összes felet” – tette hozzá Mulder, aki meglehetősen furcsának nevezte az elutasítást. A delegáció mindenesetre Lengyelországban nem ütközött falakba, oda február 24-én utaznak, hogy az ott összegyűjtött információkat is fel tudják használni a parlamenti vitában.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Judith Sargentini: A magyar kormány fizetni kezdett a rólam szóló twitter üzenetek és kommentek népszerűsítéséért

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét