A 2015-ben alapított elismerést hatszáz francia diák ítélte oda – a francia kulturális közrádió szakmai zsűrije által kiválasztott – öt, Franciaországban bemutatott alkotás közül a Napszállta című filmet a legjobbnak.  


A rendező örül a fiatal generáció elismerésének

A diákok képviselői a vasárnapi díjátadón elmondták, hogy a ma már ritkaságnak számító 35 milliméteres filmre forgatott alkotás művészi kvalitásai, a megvilágítás, a törékeny főszereplő kiválasztása és az ő középpontba állítása győzték meg a zsűritagokat, miután a főhős irracionalitása és rejtélyessége olyan személyes és civilizációs problémákat vet fel, amelyek a mai kornak is szólnak.

Nemes Jeles László hangüzenetben köszönte meg a díjat. Elmondta, hogy különösen örül a fiatal generáció elismerésének, mert a Napszállta azt várja el a nézőtől, hogy kicsit másképp nézze –  mint általában szokta – a filmeket, s fogadja el, hogy Íriszt követve egy „személyes labirintusba” kerül. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy egy film ne csak hullámokat keltsen, hanem hosszan megmaradjon egy néző gondolataiban.

A díjat Clara Royer, a film forgatókönyvének társszerzője vette át a fesztiválon. Elmondta, neki személyesen is nagyon fontos ez a díj, miután a hétköznapokban egyetemi tanárként dolgozik, s ezért is érzi úgy, hogy a diákok elismerésével összhangba került a filmes és az oktatói munkássága.

„Ma hallottam a legszebb kritikát a filmről”

– hangsúlyozta Clara Royer.

A Napszállta forgatókönyvét a rendező együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel. Utóbbi egyben a film vágója is. A film operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi volt.

A film főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár).

A Napszállta a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. Világpremierje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a FIPRESCI-től. Nemes Jeles László filmjét már a világpremier előtt csaknem 70 ország forgalmazója vásárolta meg. Franciaországban március óta vetítik a mozikban.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Nemes Jeles szerint a Napszállta a Saul fia előzményeiről szól

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét