Parászka Boróka: cél, hogy az ország önként, sietve jelezze: leszünk gyarmata bármely birodalomnak, csak pörögjön az üzlet? - Városi Kurír

Sorting by

×

Parászka Boróka: cél, hogy az ország önként, sietve jelezze: leszünk gyarmata bármely birodalomnak, csak pörögjön az üzlet?

Két új vakcinát is bevezetnek Magyarországon a következő időszakban: a kínai CanSinot és az indiai Covishieldet – a már alkalmazott Sinopharm és az orosz Szputnyik mellett. Magyarország az egyetlen Uniós tagország, amely ennyi féle vakcinát alkalmaz.

Hirdetés

Valamivel több, mint 1 200 000 ember az első, 481 000 ember a második adag vakcinát is megkapta

Romániában nem oltanak más oltóanyaggal csak Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcinával. Napi kb 50 000 ember kap oltást. Elsőbbségi rendszert biztosítottak a pedagógusoknak, az egészségügyi dolgozók 90 százaléka beoltott, folyamatos az idősek oltása, és megkezdték a teljes lakosság beoltását, azaz oltóanyaghoz juthatnak azok is, akik nincsenek elsőbbségi listán. 1 700 000 ember van beoltva, 2 500 000 dózis vakcinát adtak be december óta.

Ha ez a ritmus így tartható, mi szükség a különböző típusú oltóanyagok felvásárlására Magyarországon?

A kínai és az orosz vakcina mellett az indiai oltóanyag behozatalára?

A választ az indiai vakcinadiplomáciában és stratégiában találjuk meg. India gyógyszergyártó nagyhatalom. A generikus gyógyszerek 20 százalékát itt gyártják, a világ oltóanyag gyártásának (tehát nem csak a covid vakcina előállításának) 62 százalékát szintén indiai gyárakban biztosítják.

India számára a vakcina export az egyik legfontosabb diplomáciai eszköz. India vakcinaadományozással és eladással terjeszkedik Dél-Ázsiában, az Afrikai kontinensen. És ugyancsak árkedvezményes vakcinákkal enyhítik a muszlim országokkal, így Bangladessel is feszültségeket, miután a radikális, nacionalista hindu politika iszlámellenessége igencsak rontotta az ország, és az autokrata miniszterelnök, Naredna Modi tárgyalási pozícióit.

Olyannyira felpörgött a vakcina diplomácia Indiában, hogy a belföldi ellátás is veszélybe került: az indiai kormány számára fontosabb volt a kivitel révén elérhető alku, mint a belföldi átoltottság és járványkezelés.

A sietséget magyarázta az India és Kína között kiéleződő verseny és gazdasági, biztonságpolitikai konfliktus

Ahol a kínai vakcina megjelent, ott nagyon hamar megjelent az indiai is. Mianmarba, ahol épp katonai puccs zajlik Kína küldött 300 000 dózis vakcinát. India azonnal rátromfolt és 1 700 000 adag vakcinát bocsátott az ország rendelkezésére – csak hogy lássuk az arányokat.

Brazíliában a járványkezelésre rányomta a bélyeget, hogy Jair Bolsonaro elnök kifejezetten járvány tagadóként vezette az országot. Fel is pörgött a fertőzések száma, és akkor kezdték felgyorsítani az oltáskampányt – hasonlóan Magyarországhoz – amikor már a kórházak kapacitása nem bírta a megterhelést. Akkor viszont – hasonlóan Magyarországhoz – kapkodtak fűhöz-fához. Beszerezték a kínai és az indiai vakcinákat is – hasonlóan Magyarországhoz. Az járta, a brazilok lettek ezeknek a kínai és indiai oltásoknak a tesztalanyai.

Most körülbelül ott jár Magyarország ezeknek a vakcináknak a bevezetésével, ahol Brazília tartott idén januárban.

Annak, amit most látunk Magyarországon, kisebb a jelentősége járványkezelés szempontjából. Előbb-utóbb be kell oltani a teljes lakosságot mindenhol. Előbb utóbb be is fogják (legalábbis a fizetőképes országokban, vagy ott, ahova a nemzetközi közösség méltányossági alapon csöpögtet oltóanyagot). “Nyugati” vakcinákkal vagy mással – mindegy. Az infrastruktúrán és a szervezettségen múlik elsősorban.
Geopolitikai alapon annál fontosabbak ezek a megállapodások.

Magyarországon tárt kapukat nyitottak két terjeszkedő nagyhatalomnak, Indiának és Kínának is

“Hagyományosan” jó viszonyt ápolnak a birodalmi restaurációs politikát folytató Oroszországgal is. A betegellátás, a halálozási adatok nem fognak ettől javulni, de nem is ez a lényeg és a cél.

A cél az, hogy az ország önként, sietve jelezze: leszünk gyarmata bármely birodalomnak. Csak pörögjön az üzlet.

Forrás

<<< Friss híreink! >>>

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.03.25 - 08:18
  Közvetlen hivatkozás

  Az ellenzéki sajtó szerint minden rossz, az orbánista szerint minden jó, az igazság a kettő között /vagy odaát/ van, illetve lehet. Észszerű lenne, hogy csak az Unióban engedélyezett vakcinákat használjuk, ugyanakkor gyorsabb lehet az átoltottság a keletiek segítségével, persze, nem akkor, ha ilyen tempóban haladunk. Az elmúlt héten volt nap, amikor csak tizenvalahány ezer embert oltottak be. Az egész így is, úgy is emberkísérlet, mert az engedélyezett vakcináknál sem tudható, meddig maradnak hatásosak, viszont legalább van valami a vírus ellen, és az ember reménykedik, hogy használ. Nem tudom, van-e korrupció a keleti rendelések mögött, /valószínűnek tartom/ de bízom a karmában. Mi másban bízhatnék? Sajnos, az empátiának, felelősségtudatnak, önkritikának, szerénységnek, részvétnek nagyon kevés /mondhatnám 0/ nyomát találtam eddig az orbánista képviselőkben, megbízottakban. A hívők más tészta, bár az orbánista családtagjaim kapcsán sokszor felmerült bennem, hogy az, aki hisz, miért nem néz, lát, miért nem gondolkozik. Mert tapasztalataim szerint nem teszik.

  Válasz
 • 2021.03.25 - 08:20
  Közvetlen hivatkozás

  ez előzőhöz
  félreértések elkerülése végett nem a hívő emberekre gondoltam, magam is közéjük tartozom, hanem kizárólag az orbánista hívőkre

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.