Célkeresztben a Népszava – baljós árnyak

Nem tudni, mi történik  csak azt tudni, hogy célkeresztbe került a Népszava is. Ugyanazok a jelek, mint a Népszabadságnál. Vajon a folytatás is hasonló lesz?

A kormány célkeresztbe fogta az egyik utolsó, függetlennek mondható országos napilapot. Általános döbbenetet okozott, amikor a Népszava olvasói meglátták az egész oldalas, jól ismert, sorosozó hirdetést. Vajon mi történt? – tette fel a korántsem költői kérdést Bolgár György az újság főszerkesztőjének.

Horváth Gábor hamar lehűtötte a kedélyeket, olyat mondott, amire talán csak kevesen számítottak.

Elismerte, hogy számítottak a hirdetés megjelenésére, sőt, számoltak is vele. Pontosabban az ebből származó bevétellel.

A lap első embere megpróbálta elmagyarázni, hogy az előfizetések, a hirdetések dacára a Népszava egyre nehezebben tud fennmaradni, így nem sok választásuk volt:

vagy tudomásul veszik, hogy az újságban megjelenik valami, ami alapértékeikkel szöges ellentétben áll, vagy bezárják a lapot.

Úgy tűnik, a főszerkesztő őszintesége olaj volt a tűzre. Az adásban szinte egymást érték a csalódott, mérges és elkeseredett betelefonálók. Az újság előfizetőit és alkalmi olvasóit nem hatották meg Horváth Gábor szavai.

Többen határozottan kijelentették, hogy nem fizetnek többé elő a Népszavára. A hallgatók között sokan voltak, akik több évtizedes hagyományt szakítanak most meg.

Számosan azt kifogásolták, hogy az újság szerkesztői nem határolódnak el a hirdetéstől, ráadásul a sorosozó oldalon csak apró betűvel van feltüntetve, ki a megbízó.

Nem csupán a nyomtatott verziót, az online kiadás olvasóit sem kímélték. Talán csak a fatális véletlen az oka, de néhány napja a Nagy Bandó miatt kitört ATV-s botrányról szóló tudósítás is hirtelen eltűnt a nepszava.hu oldaláról, helyette a kormány hirdetése jelent meg.

A dolog pikantériája, hogy alig egy hete hasonló okokból állt fel a főszerkesztői székből a Népszava testvérlapja, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője. Kertész Anna – ahogy arról a Városi Kurír  is beszámolt december 23-án – közösségi oldalán így fogalmazott:

„Tegnap vittem utoljára kávét a kollégáimnak a Vasárnapi Hírek szerkesztőségében. A múlt héten felálltam a főszerkesztői székből, mert már nem tudok felelősséget vállalni a lap minden oldaláért. Aljas, uszító propagandahirdetést jelentetett meg a kormány a szeretve és érzékenyen készített ünnepi lapszámunkban, amelynek cikkei – ahogy minden héten – az elfogadás és a szolidaritás jegyében születtek.”

Most úgy tűnik, a Népszava menedzsmentjének dönteni kell a kormánypropaganda és az olvasók között. A lapot ugyanis egyre többen „szabotálják”, így az előfizetők számának növekedésére aligha számíthatnak.

Vannak, akik úgy vélik, az, ami most elkezdődött a Népszavánál, kísértetiesen hasonlít a Népszabadság megszüntetésének forgatókönyvére. A gyors és kíméletlen kivéreztetés után vajon mi jön? Meglehet, hogy a Népszabadság egykori munkatársai, akik a Népszavánál folytatták, kénytelenek lesznek ismét elkísérni utolsó útjára egy legendás lapot…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük