Frissítve! A CEU Bécsbe költözik, mert a kormány nem hajlandó aláírni a megállapodást New York állammal

Az aláírás megtagadását a kormány az amerikai nagykövettel közölte. Ha decemberig semmi nem változik, a CEU egyetem felmenő rendszerben Bécsbe költözik.

Az amerikai nagykövetet a kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal, ezért, ha decemberig nem történik az ügyben haladás, az egyetem Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait.

Aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, az itt is fejezheti be, tehát az esetleges változást felmenő rendszerben vezetik be.

A CEU megtartja belvárosi épületét

David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását.

A CEU mindezek ellenére megtartja belvárosi épületét. Bécsben már rendelkezésre állnak a szükséges létesítmények, és az akkreditáció is elintéződött. Az esetleges költözés költségeit az amerikai alapító kinti adományaiból fedezik, nem az egyetem meglévő vagyonából.

A ma bejelentett döntések az egyetem kuratóriumának vasárnapi döntésén születtek. Az ügyben a CEU délután 2-kor tart sajtótájékoztatót.

A kormány fel akarja számolni az egyetemet

A CEU-ügy a 2017 márciusában kezdődött, amikor a kormány kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását, amit pár nappal később a parlament sürgősséggel meg is szavazott. Az új szabály lényege az, hogy a külföldi egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha az anyaországban is végeznek akkreditált oktatási tevékenységet, és jelenlétüket államközi megállapodás is megerősíti.

A módosítás papíron a valódi képzést nem nyújtó kamuegyetemek kiiktatását szolgálta, de valódi célja a nemzetközi szinten legmagasabban jegyzett (amerikai alapítású) magyar egyetem, a Central European University (Közép-Európai Egyetem) ellehetetlenítése.

Új információ a következő oldalon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük