Charles Gati: "az új rendhez még Putyin is előbb fog alkalmazkodni, mint Orbán" - Városi Kurír

Sorting by

×

Charles Gati: “az új rendhez még Putyin is előbb fog alkalmazkodni, mint Orbán”

Világszerte visszahúzódóban a populista hullám, de az új rendhez még Putyin is előbb fog alkalmazkodni, mint Orbán – nyilatkozta  Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem Emeltszintű Nemzetközi Tanulmányok Iskolájának professzora, térségünk egyik legismertebb amerikai szakértője, aki a Népszavának adott interjújában figyelmeztet: az atlanti vonat már elhagyta az állomást.

Hirdetés

A Biden-Putyin találkozó után

Nőtt vagy csökkent Genf után Európa mozgástere?

Genf, azaz a Biden-Putyin találkozó után is, de London és Brüsszel, a G7 és a NATO csúcsértekezletei nyomán feltétlenül igen. Ugyanis elsősorban Európa nyugati része, de Lengyelország is üdvözli azt a baráti, kétoldalú kapcsolatrendszert, amelyet Biden felajánlott. Európa szinte egységesen támogatna egy olyan amerikai külpolitikát, amely a diplomáciára és nem a katonai beavatkozásra tenné a hangsúlyt. A bideni külpolitika ebben az irányban indult el, s ez Európának máris tetszik és a mozgásterét is növelheti.

És Magyarországé?

Mindaz, amit Európáról mondok ebben az interjúban, egyelőre nem vonatkozik Magyarországra. Ismételten felhívom a figyelmet arra, hogy az atlanti vonat elhagyta az állomást… A magyar kormánynak még itt-ott akad támogatója, például Szerbia, de már a V4 sem az, ami a 90-es években volt.

A fő kérdésekben senki sem támogatja a magyar kormány betegesen nyugatellenes pozícióját. Orbán Viktor közelmúltbeli beszédében az Európai Unió átalakításáról kifejtett hét pontjával például se a csehek, se a szlovákok, de még a lengyelek sem érthetnek egyet.

Mellesleg Orbán hasonmása, Recep Tayyip Erdogan elnök olyan gazdasági problémákkal küszködik Törökországban, hogy ismét a Nyugathoz kellett fordulnia.

Ha fogadóember lennék, arra fogadnék, hogy még Putyin is előbb fog alkalmazkodni az 1945 óta, majd 1990 után kialakult világrendhez, mint Orbán.

Ez a “fogadás” azonban azonnal elveszti aktualitását, ha 2022-ben a magyar szavazók többsége visszatér az 1990-es évek kül- és belpolitikájához, a Göncz Árpád, Antall József és Horn Gyula által fémjelzett demokratikus irányvonalhoz.

A jövő ugyanis újra az integráció és a demokrácia felé hajlik, amelybe a hazafiság nagyon is belefér, de a populista, nacionalista handabandázás nem.

(Olvassa el Horváth Gábor Charles Gatival készült teljes interjúját a Népszaván!)

Előzmény

 

charles gati

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Charles Gati: “az új rendhez még Putyin is előbb fog alkalmazkodni, mint Orbán”

  • 2021.06.28 - 09:48
    Közvetlen hivatkozás

    2022 után minden marad a régiben, ez az ellenzék arra is alkalmatlan, hogy egy tyúkólat kitisztitson, fű alatt együtt mutyiznak az a fidesszel, csinálnak egy látszat előválasztást, hiteltelen jelöltekkel és programmal, a jobbik, mint vona korában, megint van egy bohocuk, együtt szavaz a fidesszel, nincs közöttük egykarakter, politikai minőségüklejjebb van orbánnál, szavalez iscsak szinjáték. nem akarnek, nem mernek és nem is jognak váltani.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.