2019.04.26. Névnap: Ervin

Civil siker: újra kint van a romák elleni gyilkosságsorozat áldozataira emlékező tábla az ORÖ falán 0 19

Civilek nyomására helyezte vissza a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatainak emléktábláját az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). Újabb óriási eredmény született az aHang platform segítségével, ezúttal egy hazánkban kifejezetten elhanyagolt témában: a roma érdekérvényesítés területén.

Továbbra sem tudni, hogy az ORÖ pár éve vajon miért szedte le

az épületének belső faláról a rasszista gyilkosságsorozat áldozataira emlékező táblát, de a civil nyomásgyakorlás hatására ma visszahelyezték azt az eredeti helyére.

Az aHang roma és nem roma aktivistái, illetve a hozzájuk csatlakozó állampolgárok hatalmas eredményt értek el az emléktábla ügyében két hete indított kampánnyal: aláírásgyűjtéssel, tömeges levélküldéssel és utcai akcióval.

Miért tüntette el az Országos Roma Önkormányzat a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?


Ez alatt az idő alatt közel 1000 ember csatlakozott a kampányhoz,

közülük 25-en személyesen is számon szerették volna kérni az önkormányzatot múlt pénteken. A hivatal dolgozói – értesüléseink szerint felsőbb utasításra – nem nyitották ki nekik az ajtót és nem vették fel a telefont, pedig hivatali időben ez kötelességük lett volna.

Az aHang két munkatársa tegnap újra felkereste a Dohány utcai hivatalt, egy órás várakoztatás után továbbra is válasz nélkül hagyták el az ORÖ székhelyét. Ma azonban már a suttyomban visszahelyezett tábla fogadta őket.


A romák elleni sorozatgyilkosság közelgő jubileumára

tehát sikerült visszatenni a táblát, de ehhez a civilek nyomására volt szükség. Mivel a petíció elindítói úgy gondolják, hogy az épület belső fala méltatlan hely egy ilyen jelentőségű tragédia emléktáblájához, tovább folytatják a kampányukat.

10 éve mészároltak le hat romát a magyar rasszista sorozatgyilkosok

Az aHang kedd reggel – amikor még nem tudott az emléktábla visszahelyezéséről – adománygyűjtést indított egy új tábla elkészítéséhez. A szervezet azt szeretné, ha az adományokból elkészülő tábla olyan helyre kerülhetne, ahol méltó módon emlékezhetünk az áldozatokra – ezzel kapcsolatban diskurzust indít a lehető legtöbb érintettet, roma és nem roma érdekképviseleti szervezetet, aktivistát bevonva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =

Legfrissebb cikkeink

kullancs

Áprilist írunk így már rég „felébredtek téli álmukból” a kullancsok, akik vétlen két- és négylábú áldozataikra lesnek az erdőkben, réteken, …

horoscope-

A sorsát előre senki sem ismeri, a jóslatok közül sem valósul meg mindegyik, vagy legalábbis nem vesszük azonnal észre, nem …

aprilis

Április szülöttei függetlenül attól, hogy a Kos, vagy a Bika jegyében jöttek-e a világra, minden nehézségen könnyen keresztülgázolnak, ráadásul szeretik …

Tizenöt éves csúcsra emelkedett a foglalkoztatottság az Európai Unióban tavaly, és a huszonnyolc tagállam közül tizenhárom már elérte a 2020-ra …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: Civil siker: újra kint van a romák elleni gyilkosságsorozat áldozataira emlékező tábla az ORÖ falán!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/civil-siker-ujra-kint-van-a-romak-elleni-gyilkossagsorozat-aldozataira-emlekezo-tabla-az-oro-falan/