Civil szervezetek kérik az Európai Bizottságot, hogy ne adjanak több pénzt a magyar kormánynak ameddig….

Több európai civilszervezet nyílt levélben fordult az Európai Bizottságot azt kérve, hogy ne adjanak több pénzt Magyarországnak ameddig a kormány nem vet gátat az országban az európai Uniós pénzeket is átszövő példátlan korrupciónak.

Stop money!

„Kérjük az Európai Bizottságot, hogy a konkrét intézkedések bevezetéséig halassza el a magyar nemzeti terv jóváhagyását a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) vonatkozóan” – így fogalmaz több, átláthatósággal és a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó nemzetközi civil szervezet  nyílt levelében amit az Európai Bizottság több tagjának is eljuttattak. A Transparency International brüsszeli szervezete által online közzétett dokumentumot eljuttatták többek között Gentiloni és Hahn biztosoknak, valamint Dombrovskis alelnöknek. A Magyarország által benyújtott Helyreállítási Tervet júliusban egyszer már „visszadobta” az Európai Bizottság a jogállamisági jelentésben megfogalmazott kifogások miatt. A két fél a tervek szerint szeptember 30-ig – holnapig – egyeztethet ( a cikk szerdán íródott, szerk.)a benyújtott dokumentumról.

Stop Korrupció!

Az uniós helyreállítási pénzek a jelenlegi körülmények között nincsenek jó kezekben a magyar kormánynál, mert nincs garancia ezeknek a forrásoknak az átlátható és korrupciómentes elköltésére, valamint arra, hogy ezek a pénzek valóban a célzott társadalmi csoportokhoz kerüljenek, s a tervezett célokra fordítják azokat – ez a lényege a Transparency International EU, az Open Society European Policy Institute, a Helsinki Committee Netherlands, az Access Info Europe, a The Good Lobby, a The Good Lobby Profs és az Open Contracting Partnership által írt levélnek, amit egy nappal azelőtt (azaz ma) küldtek el, hogy lejárna a Magyarország által benyújtott helyreállítási tervvel kapcsolatos egyeztetés júliusban kitűzött dátuma.

„Mi, az alulírott szervezetek azért írunk, hogy kifejezzük közös aggodalmunkat Magyarország nem megfelelő korrupcióellenes keretrendszerével kapcsolatban, és kérjük az Európai Bizottságot, hogy a konkrét intézkedések bevezetéséig halassza el a magyar nemzeti terv jóváhagyását a rugalmassági és helyreállítási eszközre (RRF) vonatkozóan.

Magyarország továbbra is hajlamos a közpénzekkel kapcsolatos korrupcióra és csalásra, és évek óta a jogállamiság visszaszorulása jellemzi.

Az a tény, hogy a magyar kormány elutasította az Európai Ügyészséghez (EPPO) való csatlakozást, tovább korlátozza a csalási és korrupciós ügyek hatékony kivizsgálását és üldözését az országban.

Az ország egymást követő években vezette az OLAF listáját azokról a tagállamokról, ahol a legtöbb uniós pénzeszközökkel kapcsolatos szabálytalanságot találtak. Az uniós finanszírozással megvalósított projektek gyakran túlárazottak. Nem garantált azoknak az állami intézményeknek a függetlensége, amelyek egyben az uniós finanszírozási programok irányító hatóságai és felügyeleti szervei is.

Idén januárban a Bizottság szolgálatai megállapították, hogy »a közbeszerzések terén a verseny a gyakorlatban elégtelen«, és »rendszerszintű szabálytalanságokra« hivatkoztak, amelyek »az (uniós) strukturális alapok történetének legnagyobb pénzügyi korrekciójához vezettek 2019-ben«.

A levél folytatása az Átlátszó-n.

Korrupció-archív!

európai Bizottság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük