A CNN Orbán Viktortól és új barátjától félti Európát

Orbán és Salvini találkozója az amerikai hírtévé szerint egy jól sikerült első randira emlékeztetett, a kapcsolat viszont szétzilálhatja az Európai Uniót.

A legnagyobb veszély Európára?

– ezzel a címmel közölt vezető cikket a CNN, amelyet Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter képével illusztrált. A cikk szerint a két “szélsőjobboldali” politikus keddi milánói találkozója olyan volt, mint egy nagyon jól sikerült első randi. Bókoltak egymásnak, közös érdeklődési köröket találtak és megbeszélték, hogy találkoznak még. Ez az új barátság szétzilálhatja az Európai Uniót, ha annak vezetői nem vigyáznak.

Orbán és Salvini migráncióellenes barátsága

ugyanis azt jelzi, hogy a populista szélsőjobboldal nemzetközi szinten is meg tudja szervezni magát és komoly előnyre tehet szert a 2019-es európai parlamenti választásokon. A cikk idézi Jerome Rivière francia politikust, a Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés párt képviselőjét, aki azt reméli, hogy az euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártok akár többséget is szerezhetnek jövőre az EP-ben, vagy olyan erős kisebbséget alkothatnak, amely hatékonyan tudja blokkolni a többséget.

Azért azt az érdek ellentétet kár lenne figyelmen kívül hagyni, hogy Matteo Salvini a bevándorlók kötelező európai elosztásnak híve, Orbán viszont a legcsökönyösebben zárkózik el ettől. Ebben a kérdésben tehát nem lesz könnyű megtalálni a közös nevezőt.

(Forrás: Index)

Kapcsolodó:

Orbán és Salvini szétszakítja az Európai Uniót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük