A brit Munkáspárt éves kongresszusán “egyértelmű szavazás” lesz arról, hogy a párt támogasson-e egy esetleges újabb népszavazást a brit EU-tagságról – mondta vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

Jeremy Corbyn a Munkáspárt hivatalosan hétfőn kezdődő liverpooli kongresszusának helyszínén, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: ő inkább az előrehozott parlamenti választásokat pártolná, semmint az újabb EU-népszavazást, de tartja magát a kongresszus bármilyen demokratikus döntéséhez, amely őt is kötelezi.

Corbyn korábbi nyilatkozataiban egyértelműen jelezte, hogy nem híve az újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról, és a vasárnapi BBC-interjúban sem tett utalást arra, hogy a liverpooli kongresszuson támogatná-e a második referendum kezdeményezését, ha ezt a küldöttek szavazásra bocsátják.

A The Observer című baloldali vasárnapi brit lap megbízásából készített legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor a Munkáspárt tagjainak elsöprő többsége, 86 százaléka új népszavazást szeretne.

Farage: a megállapodás nélküli Brexit nem gond

Nigel Farage brit euroszkeptikus EP-képviselő gengsztereknek nevezte az Európai Unió tisztviselőit, és azt mondta, hogy nem gond, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból. A korábban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját is vezető politikusnak Theresa May brit miniszterelnök Chequers-tervéről is megvolt a véleménye:

„A Chequers-terv, ami szerint félig kilépünk, félig bennmaradunk, vagyis csak névlegesen lépünk ki, de a valóságban nem, nem megfelelő az EU számára. És azoknak sem, akik a Brexitre szavaztak az országban. El kell felejteni.” – mondta Farage.

Theresa May: holtponton a tárgyalások

Theresa May még csütörtökön azt mondta, hogy holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalások, mivel az Európai Unió nem adott magyarázatot arra, hogy a beterjesztett, ám a salzburgi informális EU-csúcson elvetett brit javaslatcsomag miért ásná alá az EU egységes belső piacát. A brit miniszterelnök ugyanakkor biztosította a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokat arról, hogy az ő jogosultságaikat nem fenyegetné az sem, ha a tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának.

“Az EU-nak világosan kell látnia, hogy nem fogom semmissé tenni a népszavazás eredményét, és az országomat sem fogom feldarabolni” – tette hozzá a brit miniszterelnök.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

A londoni polgármester új népszavazást javasol a Brexitről

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét