Városi kurír
A napi fontos.

A CEU után már a Corvinus Egyetemet támadja a kormány

0 233

Mindig is a neoliberális gazdaságtan hazai fellegvárának tartották a Budapesti Corvinus Egyetemet, így nem csoda, hogy a 2010-es kormányváltás után megindultak ellene a támadások.

Többször is hozzáfogtak, hogy ellehetetlenítsék, feldarabolják, vagy legalább megszerezzék. Végül utóbbi sikerült nekik 2016-ban, amikor Orbán Viktor egyik ideológusa, a Századvég konglomerátum alapítója, Lánczi András lett az egyetem rektora. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank ekkor már házon belül volt, a Corvinuson hozta létre ugyanis az MNB a máig működő jegybanki tanszékét.

A térfoglalás után most jön a teljes “felújítás”. Az egyetemet ugyanis átalakítják, az Emberi Erőforrások Minisztériumától előbb az innovációs tárcához, majd egy közalapítványhoz kerül a tervek szerint, és az út végén magánegyetemmé válhat. Az elmúlt napokban több corvinusos oktatóval és diákkal beszélt a hvg.hu. Konkrétumokról még keveset tudni, de a portál beszélgetőpartnerei abban egyetértenek, hogy a magánegyetemmé válás a kecskeméti Matolcsy-egyetemet, az unortodox gazdaságpolitika központját hozhatja helyzetbe. Ha a Corvinuson csökken a hallgatói létszám, akkor a most Neumann Jánosról elnevezett, korábban Pallasz Athénénak hívott egyetemre fanyalodnak rá többen, miközben a Corvinus alapítványi iskolaként (az állam mellett olyan gigacégek is megjelenhetnek majd az egyetemnél, mint a Mol és az OTP, ezért ha részben is, de megállja helyét a magánegyetem kifejezés) lehet a helyszíne Orbán álmának, ő már több éve Magyarországon működő, de angolul is képzést adó business schoolt szeretne.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Magánegyetem lehet a Corvinus

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ