Magyar György: Covid 19: a kormány bizonytalan – vagy szándékosan hallgat el információkat?

„Magas a bizonytalanok aránya, mindössze minden hatodik-hetedik megkérdezett biztos benne, hogy beoltatná magát” a Covid 19 ellen – derült ki a KSH felméréséből. Ez a kormányzati kommunikáció csődje, hiszen még azt sem árulják el, mikor lesz jelentős mennyiségben vakcina, az honnan származik és az oltás milyen kockázatokat jelenthet. Ráadásul összevissza beszélnek az oltás elleni regisztráció kapcsán is.

Nem az a baj, hogy a koronavírus-elleni oltásra lehet előzetesen regisztrálni, hanem az: egyre kevésbé bízunk a nyilvántartások tisztességében

– egyek mellett erről is nyilatkoztam a Klubrádió Reggeli gyors című adásában csütörtökön (5 perc 50 másodperctől hallgatható vissza az adás). Ha megalapozott információkat kapnánk például arról, hogy egyáltalán mikor lesz jelentős mennyiségben vakcina, az honnan származik és az oltás milyen kockázatokat jelenthet, talán beljebb lennénk.

Így viszont ott tartunk, hogy a KSH felmérése – és nem mindenféle „sorosista” szervezetek vizsgálata – szerint az emberek talán 15 százaléka bizonyos benne, hogy beadatná magának a vakcinát. „Magas a bizonytalanok aránya, mindössze minden hatodik-hetedik megkérdezett biztos benne, hogy beoltatná magát” – olvasható a statisztikai hivatal oldalán. Ez a kormányzati kommunikáció csődje.

Már csak azért is szerencsétlen a helyzet,

mert Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével készített tájékoztató videó szerint az előzetes regisztráció csak igényfelmérést jelent, de az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a veszélyeztetettség mértéke határozza meg. Rogán Antal miniszter viszont pár nappal később kijelentette: aki nem regisztrál, hátrébb kerül a sorban. Orbán Viktor meg arról beszélt, hogy első körben az egészségügyi dolgozóknak jut vakcina – közben ezen a területen megkezdődött az oltás –, s kiderült az is, hogy az oltás előtti regisztrációnak kiemelt jelentősége lesz: amint lehetővé válik a tömeges oltás, a sorrendet a regisztráció fogja meghatározni. A nehéz helyzetbe hozott Györfi Pállal készült videó társadalmi célú hirdetésként ma is fut a médiában… Ha még ebben sincs egyetértés, miért csodálkozunk a vakcinát körülvevő bizonytalanságon?

Azt különben nem tartom ördögtől valónak, hogy az igényeket előzetesen interneten felmérjék,

az viszont erősen kérdéses, hogy az adatgyűjtés a szükséges mértéken nem terjed-e túl. A regisztráció esetén a név, a lakcím, az életkor, az elektronikus levélcím és a telefonszám mellett a társadalombiztosítási azonosítót is közölni kell, s minderre, ha valóban csak előzetes igényfelmérés a cél, nincs szükség. Ehhez elég lenne a név, az elektronikus levélcím – illetve ennek hiányában a lakcím – is. Amúgy az sem világos, miért a Miniszterelnöki Kabinetiroda az adatkezelő, mert a beérkezett regisztrációs kérelmeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz továbbítják.

Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjasoknak küldött tájékoztató levél első oldalát – amelyen a személyes adatok megadását kérik – szemüveg nélkül is látni lehet, ám a túloldalon található adatvédelmi tájékoztatót olyan apró betűvel nyomtatták, hogy azt talán még egy fiatalabb ember sem képes elolvasni. Ha mégis, akkor azt egy laikus nem feltétlenül tudja értelmezni.

A személyes adatokkal nem lehet visszaélni – ezt a Btk. is tiltja

Igaz, az ilyen bűncselekmény megállapításához az is szükséges, hogy aki jogosulatlanul vagy a céltól eltérően kezel személyes adatot, csak akkor büntethető, ha azt „haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva” követi el. A Fidesz támogatóinak névsorát tartalmazó állítólagos Kubatov-lista miatt sem indult soha eljárás, mert az sem lenne tényállásszerű: bizonyítani kellene a haszonszerzési célt, illetve a jelentős érdeksérelmet.

De visszatérve a koronavírus-járványhoz, a személyes adatokat tartalmazó oltási igazolvány kiállítása sem kifogásolható,

amennyiben ezt bizonyos helyzetekben jogszabályban foglalt rendelkezések írják elő. Ha ilyen igazolásra az utazáshoz, beteg hozzátartozóink látogatásához, esetleg színházi előadáson való részvételhez szükség lesz, ám legyen, csak akkor erről hozzanak megfelelő, átlátható, mindenki számára értelmezhető jogszabályt.

A kormány lehetségesnek tartja, hogy különbséget tegyenek azok között, akik beoltatták magukat és akik nem. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint bizonyosan lesznek ilyen szabályok, például a légitársaságoknál. Úgy fogalmazott, az oltási könyv – az útlevél és a személyi igazolvány mellett – fontos okirat lesz a tömeges oltás után. Csak megint megy a ködösítés – hiányoznak a konkrétumok –, mert úgy tűnik, egyelőre a kabinetnek sincs sok fogalma arról, mi vár ránk.

(Illusztráció: készült a Magyar Kormány megbízásából – de akkor Győrfi Pál miért nem tudta, hogy maga a miniszterelnök nyilatkozta, aki regisztrál, előbb juthat hozzá az oltáshoz?)

Forrás

hó

2 hozzászólás

  • Avatar
    2020.12.27 - 08:24
    Közvetlen hivatkozás

    Magyar György miért csodálkozik a kormány kapkodásán, pánikreakcióin? Ezt csinálják a járvány kezdete óta. Az önkormányzatok, akik kézzelfogható segítséget nyújtanak az embereknek, igyekeznek teljesen megfojtani,ugyanakkor a sportba, és sportlétesítményekbe zsákszámra öntik a sok-sok milliárdot. Mutasson valaki mégegy elmeroggyant miniszterelnököt, aki a saját hobbijára sz@rja el a nép vagyonát. Tolják a milliárdokat a Bp-Belgrád vasútvonalba, ami nekünk tulajdonképp nem fontos, viszont soha a büdös életben nem fog megtérülni. A gond, hogy itt egyszemélyes kormányzás folyik, mert mindenről orbán dönt. Körülötte a rengeteg pénzért tartott biodíszlet bólogatójancsik tömege, akik bólogatnak orbán minden beteg agymenésére. Ez a mi bűnünk, mert már rég el kellett volna zavarni ezt az álkeresztény pökhendi, arrogáns bandát. Arról kellett volna népszavazást tartani, hogy akarjuk-e, hogy orbán a saját zsebpénzének tekintse a köz, és EU-s pénzeket. Ezt az ívet tuti, hogy mindenki visszaküldte volna

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük