Ahol a covid-fertőzöttek már csak a feketepiacban bízhatnak

Az elmúlt napokban az internetes portálok egészen megrázó történetekről írtak Indiából, ahol a Covid-19 betegeknek a feketepiacon kell maguknak gyógyszert és kezelést szerezniük, ha túl akarnak élni.

Egyenes út a feketepiacra

Amikor a friss betegek  telefonálnak a kórházba szinte mindenhonnan elutasítják őket, mert mindenhol teltház van. Ekkor indul a kapkodás és jönnek képbe a különféle egyéb megoldások, amikor nem képzett emberek által, engedély nélkül üzemeltetett “kezelőhelyekre” kéredzkednek be, ahol pénzért kaphatnak egy ágyat és esetleg még oxigént is. Mert Indiában a jelenlegi járványhelyzetben nem csak az életmentő gyógyszerekért vagy az oxigénért, de még a krematóriumokért is hosszú sorban állnak az emberek. Az elmúlt napokban tömegével bukkantak fel olyan posztok a közösségi médiában, amelyekben az emberek két gyógyszert keresnek az egyik a  Remdesivir, ezt a Gilead Sciences fejlesztette ki az ebola- és a marburg vírusfertőzések kezelésére, bár ezt követően rájöttek, hogy más  RNS-vírusok ellen is hatásos lehet, a másik  egy Tocilizumab nevű gyógyszer, bár ez inkább csak a hatóanyag neve.

Gyógyszer, ami vagy gyógyít, vagy nem

Ez két olyan gyógyszer, amelynek hatékonyságát szerte a világon vitatják, Indiában viszont sürgősségi jóváhagyást kaptak. Mindkettőt orvosok írják fel Covid-19 betegeknek az országban és rendkívül nagy rájuk a kereslet. Olyannyira, hogy hiába tiltották meg az országból való kivitelét, a gyártók képtelenek tartani a kereslettel a lépést. Ez főleg annak is köszönhető, hogy az óriási országban az elmúlt hetekben minden nap legalább 150 ezer új fertőzést regisztráltak. Képzeljük el, mekkora szám ez.

 

feketepiac

 

Hét cég gyártja az országban az említett gyógyszereket, amelyek többsége igyekszik növelni termelését. Viszont még mindig nem érték utol a keresletet, így a BBC arról írt, hogy sok indiai már a feketepiacon próbál gyógyszert vásárolni magának. Egy riport szerint az eredeti ár ötszöröséért még most is lehet mindkettő gyógyszerből vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a javasolt 8 kúrára elég gyógyszer ára akár 800 ezer forint is lehet. Ez pedig nem csak Indiában, de még Európában is jelentősebb összegnek számítana. (napmintnap.com)

Ez sok pénz egy középosztálybeli család számára. “Ennyi pénzt kellett költenem a gyógyszer megszerzésére” – mondta Atul Garg, akinek édesanyját egy delhi magánkórházba vitték. A gyógyszermegtalálásához “több száz hívásra és sok szorongó órára volt szükség” – mondja.

Egy kétségbeesett üzenet a feketepiacnak:

Kapcsolódó

feketepiac

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük