Sorting by

×

A Covid árnyékában – Megemlékezések a 75 éve felszabadult gettóról

A járványhelyzet miatt rendhagyó megemlékezéseket tartanak az idén a budapesti gettó felszabadításának 76. évfordulója alkalmából: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hétfőn videofelvételt tesz közzé az általa tartandó eseményről, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pedig három napon át tartó online műsorfolyamot szervez.

A gettó felszabadítására emlékszik az izraeli nagykövet is

A BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) honlapján azt írta, megemlékezésüket a budapesti gettóról a biztonsági intézkedések szem előtt tartásával a Dohány utcai zsinagógában rendezik meg. Beszédet mond Mester Tamás, a BZSH elnöke, Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.
A megemlékezés a Wesselényi utcában található emléktábla megkoszorúzásával zárul. Videoüzenetben emlékezik a gettó felszabadítására Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Az emléktáblára koszorút helyez el Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet – ismertették.
Az eseményről készülő videofelvétel hétfőn 10 órától tekinthető meg a BZSH és a Mazsihisz Facebook-oldalain, valamint YouTube-csatornáin.
Az EMIH az MTI-vel azt közölte: vasárnap estétől 76 órás, több mint három napon át tartó online műsorfolyammal, rendhagyó közvetítéssel emlékezik meg a 76 évvel ezelőtt, 1945. január 18-án történtekről, ebben többek között túlélők elevenítik fel a vészkorszak eseményeit, és gondolatébresztő beszélgetések hangzanak el a holokauszt és a vallás kapcsolatáról.

Holokauszt és vallás

Videoüzenetet küldött a műsorba Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester. A holokauszt és a vallás kapcsolatáról Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszélget – írták.
A videofelvételeken közéleti szereplők, művészek beszélnek a zsidósághoz fűződő kapcsolatukról. Mindemellett a kort idéző játékfilmek és dokumentumfilmek is szerepelnek a programban, például a Budapesti tavasz és a Zsidó mesék.
Az EMIH a Facebook-profilképeken alkalmazható keretet is készített, amelyet bárki alkalmazhat, aki szeretne részese lenni a megemlékezésnek a gettóról.
Hetvenhat évvel ezelőtt, 1945. január 18-án szabadult fel a Dohány utca, a mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt budapesti gettó, ahol több mint 70 ezer embert zsúfoltak össze a terület 1944. december 10-én történt lezárásakor.
A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek. A gettó felszabadulása után több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

Megemlékezés a pandémia előtt (archívumunkból)

gettó

átver

3 hozzászólás

 • 2021.01.18 - 17:51
  Közvetlen hivatkozás

  vártam hogy a Mazsihisz vezetői is eljönnek édesapám táblájához koszorúzni de ez sajnos idén sem történt meg, meg tavaly sem , sőt tavaly előtt sem.Nagyon rosszul esett, Niedermüller Péter polgármesterünk és az alpolgámester Szűcs Balázs is eljött , sőt a parlamenti képviselőnk dr.Bajkai István és Benedek Zsolt, Veres Zoltán képviselőnk is.!!Édesapám néhai Márton István sok zsidó mber életét mentette meg a gettóban , Izrael állam is kitüntetette Yd Vashem díjjal.

  Válasz
 • 2021.01.18 - 17:55
  Közvetlen hivatkozás

  Sajnos édesapám emléktábláját a Mazsihisz idén is elfelejtette megkoszorúzni pedig a polgármester és az alpolgármester is megtette , sőt a parlamenti képviselőnk dr.Bajkai István, és Benedek Zsolt, Veres Zoltán kerületi képviselők is .A Mazsihisz sem idén, sem tavaly ,sem tavaly előtt , a vezetők em jöttek le, vártuk őket.

  Válasz
 • 2021.01.18 - 17:57
  Közvetlen hivatkozás

  vártuk a t vezetőséget Márton István emléktáblájához, sajnos nem jöttek az idén sem.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.