Csak a profit, csak a profit... - Városi Kurír

Sorting by

×

Csak a profit, csak a profit…

A kelet-közép-európai „mini-Trumpok” célja az, hogy a lehető legtöbb profitot zsebre vágják az EU-ból, írja Guy Verhofstadt az osztrák Die Presse hétfői számában.

Hirdetés

Orbán kérlelhetetlen kritikusa

Guy Verhofstadt az ALDE frakcióvezetője az EP-ben, valamint a Brexit uniós főtárgyalója is. Magyarországon leginkább azonban arról ismert, hogy Orbán kérlelhetetlen kritikusa. Az osztrák Die Presse napilap hétfői számában pedig hosszú véleménycikket jegyez, amit az Azonnali szemléz.

Verhofstadt fő megállapítása az, hogy a populista politikusok ugyan tisztább közéletet ígérnek mindenhol, szerte Európában, ám ezt nem váltják be soha. Ellenkezőleg: maguk profitálnak a leginkább abból a rendszerből, amit kritikával illetnek. A liberális EP-képviselő úgy látja, a kelet- és közép-európai „mini-Trumpok” valódi célja éppen ez: a lehető legjobban kiaknázni a rendszert, hogy a lehető legtöbb profitot zsebre vágják belőle.

A közjó helyett a nép általában növekvő egyenlőtlenséget, korrupciót és bűnözést kap

Az Orbán-kormány tagjai mára már rendszeresen magánrepülőkön utaznak focimérkőzésekre és ingyenes vadászati kirándulásokra szerte Európában, és az is ismert mostanra, hogy a kormánytagok magyar oligarchák társaságában luxusjachtoznak. A közbeszerzési megbízásokat rendszeresen 25 százalékkal a piaci ár fölé árazzák – írja.

Így semmi meglepőt nem lát Verhofstadt a Sargentini-jelentésben, illetve annak megszavazásában sem. Verhofstadt szerint bár a populisták arról szónokolnak, hogy korrupt elitek szállták meg az európai országokat, valójában pont ezen populisták miatt romlik egyes EU-tagállamok megítélése. Hataloméhségük, személyes meggazdagodás iránti vágyuk, autoriter hajlamuk pedig a legnagyobb akadálya annak, hogy a közjó érdekében cselekedjenek, ahogy azt eredetileg ígérték választóiknak,. A közjó helyett a nép általában növekvő egyenlőtlenséget, korrupciót és bűnözést kap csak tőlük.

Az Europol egyfajta EU-s FBI-ként korrupciós ügyek után is tudjon vizsgálódni

Azt írja, meglátása szerint annyira meg kellene erősíteni az Europolt, hogy az egyfajta EU-s FBI-ként korrupciós ügyek után is tudjon vizsgálódni. „Ez azt jelentené, hogy jogosultsága lenne arra, hogy bárhol az EU területén vizsgálódni kezdjen, és kötelezze a tagállami bűnüldöző hatóságokat arra, hogy együttműködjenek a nyomozásaikban” – zárja.

(Forrás: HVG)

Guy Verhofstadt szerint Orbánt a politika trágyadombjára kell küldeni

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.