A kormány – úgy tűnik – csak hitegeti a CEU vezetőit, tanárait és diákjait azzal, hogy vizsgálja az egyetem működésének magyarországi feltételeit. A hivatalok tologatják egymás közt a feladatot, mindegyik a másikra mutogat. Úgy tűnik, jobban tennék ha fognák a sátorfát és ott folytatnák a működést, ahol megbecsülés és támogató kormányzati akarat várja őket.

Kifárasztás … hungarikum!

Rákérdezett az Oktatási Hivatalnál Szél Bernadett független országgyűlési képviselő arra, hogy vizsgálják-e a CEU működősét. A kormány arra hivatkozva, hogy az ellenőrzés még tart, hosszú hónapok óta húzza az egyetem magyarországi működéséről szóló megállapodás aláírását New York állammal. Rétvári Bence legutóbb csütörtökön nyilatkozott úgy, hogy zajlik az ellenőrzés.

“A CEU esetében a vizsgálat hosszabb ideig tart, mert eredetileg nem volt amerikai anyaintézménye és az Egyesült Államokban oktatási tevékenységet nem végzett, így ezen feltételek teljesítését vizsgálni szükséges,”

írta az Emmi államtitkára. Ezzel szemben a képviselőnek írt válaszában az Oktatási Hivatal azt írta:

náluk nem folyik vizsgálat.

Szél Bernadett közösségi oldalán fakadt ki:

“Téboly. Rákérdeztem az Oktatási Hivatalnál, folyik-e vizsgálat a CEU ügyében annak kapcsán, hogy megfelel-e az egyetem a törvényi feltételeknek. Azt írják — ld. lenti kép —, nem vizsgálnak ők semmit, majd 2019. január 1-je után fognak vizsgálódni.

Megkérdeztem a külügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét is,

mire várnak, az amerikai oktatási hivatal ugyanis már egy éve igazolta, hogy a CEU Amerikában is folytat képzést. Mindkét helyről azt írták, hogy oktatási vizsgálat folyik.

Most akkor rakjuk össze a képet:

az Oktatási Hivatal nem csinál semmit, de akkor pontosan ki vizsgál, mit és hol, ha nem az az intézmény, akinek erre hatásköre lenne? Most komolyan, kik azok a titokzatos oktatási szakértők, akik egy éve éjjel-nappal dolgoznak, és nem mellesleg azon, hogy kiderítsék, amit már mindenki tudhat (van képzés az USA-ban is)?

Most komolyan, azt gondolták, nem nézünk utána?

Ez téboly. Itt egy tisztességes intézménnyel szórakoznak, benne több száz diákkal, tanárral és dolgozóval. Az oktatással szórakoznak, ami mindannyiunknak létkérdés: az élethez és a minőségi élethez kiváló és elérhető oktatás kell. Megint azt mondom: európai értékközösséget, jogállamiságot és oktatási szabadságot akarunk, és egyre többen vagyunk. Most pedig fogom az egész paksamétát és elküldöm a kormánynak, mondják meg nyíltan, milyen “szakértők” vizsgálódnak a CEU ügyében.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét