Kerítésen innen

Csak erős idegzetűeknek! – Drágul a BKK, megjöttek az új napijegyárak – Úri passzió lesz a bliccelés

BKK

A BKK jegy- és bérletárai közel 10 éve nem emelkedtek, miközben a közösségi közlekedés költségei folyamatosan nőttek. Egekben az energiaárak, a koronavírus-járvány miatt csökkentek a jegyek és bérletek eladásából származó bevételek, valamint évről évre apad a fővárosi közlekedésre fordított állami támogatás is.

BKK magyarázat:

A BKK annak érdekében, hogy legalább kis mértékben enyhítse a forráshiányt, szeptembertől módosítja a jellemzően turisták által használt napijegyek árát és növeli a pótdíjak összegét. A társaság egy kedvezményrendszert is bevezet: aki a pótdíjazását követően, a pótdíjazása napjától érvényes havi bérletet vásárol, annak elengedik a helyszíni pótdíjtartozása felét.

Szeptember 1-től kizárólag a napijegyek díja változik, amelyeket jellemzően a turisták használnak. A többi között például

a 24 órás jegy 1650 Ft-ról 2500 Ft-ra,
a 72 órás jegy 4150 Ft-ról 5500 Ft-ra,
a Budapest-hetijegy 4950 Ft-ról 6500 Ft-ra nő.

 A Budapesten közlekedők által jellemzően vásárolt jegyek, bérletek 95 százalékának az ára továbbra sem emelkedik.

Úri passzió lesz a bliccelés

A BKK szándéka az, hogy senkinek se legyen kétsége afelől, hogy bliccelés helyett megéri inkább bérletet vásárolni. A társaság ennek érdekében több lépést is tesz 2022. szeptember 1-től:

Mivel a helyszíni pótdíj mértéke jelenleg alacsonyabb, mint egy teljes árú havi bérlet, ezért a helyszíni pótdíj a jelenlegi 8 ezer Ft-ról 12 ezer Ft-ra nő, a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezer Ft-ról, 25 ezer Ft-ra emelkedik, a 30 napon túl befizetett pótdíjra pedig 32 ezer Ft helyett 50 ezer Ft-ot kell fizetni. Ezenfelül emelkednek a kezelési költségek is.

A BKK amellett, hogy emeli a díjakat, egy kedvezményrendszert is bevezet: aki a pótdíjazása napján attól a naptól érvényes havi bérletet vásárol és azt a pótdíjazástól számított két munkanapon belül bemutatja, annak a társaság elengedi a helyszíni pótdíjtartozása felét.

Akinek van bérlete, de ellenőrzéskor nincs nála, annak a BKK továbbra is lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra. Ebben az esetben az első két alkalommal csak 1000 Ft, a harmadik alkalomtól 2000 Ft eljárási díjat kell megfizetni.

Profiltisztítás

ugyancsak szeptembertől megszűnik, vagy más termékekkel összevonják azokat a jegyeket és bérleteket, amelyekre alig van kereslet. Ez a lépés jellemzően az éves naptári bérleteket érinti, illetve többi között a Közfoglalkoztatottak arckép nélküli havi bérletét és a 3,5 tonna feletti Rév tehergépkocsi jegyet, amelyekből egyetlen egy sem fogyott az elmúlt években.

Tovább nyílik az olló

A BKK szerint a most tervezett módosításokkal csak kis mértékben lehet ellensúlyozni a budapesti közösségi közlekedés forráshiányát, azaz biztosítani a fővárosban és környékén élők zavartalan közlekedését.

Áll többek között a BKK közleményében.

Kapcsoló

 

About Author

Szólj hozzá!