Csak itt, csak a hírlevélben: Telepítünk, telepítgetünk, betelepítünk?

Izrael állam megalakulása pillanatában kimondta, hogy mindenkinek, aki hiteltérdemlően bizonyítja zsidó származását, állampolgárságot és életlehetőséget biztosít határai között. A döntésnek a spirituális okok mellett természetesen materiális okai is voltak, a legerősebb ezek között, hogy szükségük volt az emberekre. Mint most már egy ideje látjuk, hasonló okokból a magyar kormány is hasonló, mondom ha-son-ló útra lépett.

Komoly különbségek persze vannak

Az arabok által kezdetektől szorongatott zsidó állam léte múlt azon, hogy minél számosabb, a haza védelmére fogható, és őket termeléssel, szolgáltatással kiszolgáló polgára legyen.  Létfontosságú volt az is persze, hogy a világ tehetős zsidói adományokkal is támogassák az ifjú államot.

Ben-Gurion az okokat nemhogy nem rejtette véka alá, de a lehető legtranszparensebb módon meg is hirdette. A  mérleg másik serpenyőjében viszont ott volt a helyzetből következő legkomolyabb ellenőrzése mindazoknak, akik aliáztak, azaz “visszatértek” a bibliai földre. A legfontosabb alapkövetelmény az volt, lévén az izraeli családjog anya központú, hogy csak azt fogadták el zsidónak, és így csak az lehetett teljes jogú állampolgár, akinek az édesanyja is zsidó volt, vagyis anyai ágon a nagyszülők is  Ábrahám hitéhez tartoztak.

Nem így Magyarországon

Andrew Brunson tiszteletes esete, aki azért tehette le az állampolgári esküt, mert a felesége egyik dédapja magyar volt, az egész rendszert megkérdőjelezi, nem különben a nemrég  különböző csoportokban beérkezett mintegy háromszáz “magyar származású” venezuelai menekült esete is.

Tévedés ne essék, nagyon helyes, hogy a bajban lévőknek segítséget, szükség esetén új hazát biztosítunk, de a pozitív diszkrimináció is a megkülönböztetés egy formája, különösen olyan országban, ahol akik “élből” nem tetszenek a kormánynak, azok éhezhetnek. Mondjuk ki, azokat éheztetik egészen addig, ameddig már Európa is felhorkan. Gondoljunk itt a nemrégi botrányra, amikor egy menekült család két felnőtt tagjától megtagadták az élelmezést, és azok csak a gyerünk maradékait ehették.

Hat napja éheztetnek két embert a tranzitzónában – igaz, nem Gruevszki a vezetéknevük……

Orbán Viktor kormánya – szemben példaképével és nagy barátjával, az izraeli miniszterelnökkel – folyamatosan a bevándorlás ellen papol, ám a maga módján, azért mindenféle kifacsart logika mentén sok ezer esetben támogatta azt. Gondoljunk csak a náci propagandaminiszternek tulajdonított mondásra:

” Hogy ki a zsidó azt én döntöm el”

Ez ma Orbán Viktor szájából ez akár így is szólhatna:

“Hogy ki a magyar azt én döntöm el!”

 

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük