Csak mi nyerjünk lámpa-ügyben – Tiborcz, meg én! 0 646

Elios

Mániákus tartalékoló vagyok, mindig van néhány felesleges villanykörtém is itthon. Elhatároztam, hogy eladok néhányat, akár be is csavarom őket a lámpába. Feltéve, ha valaki fogja a létrát, mert nemcsak villanykörtém van, hanem egy kis tériszonyom is. Legalábbis erre fogom, hogy csak sátoros ünnepeken vagyok hajlandó a függönyöket mosás céljából leszedni a karnisról.

„A nemzet anyósa”

Persze nemcsak úgy, előkészületek nélkül adom el, mint a kellő társadalomismeret híján lévő hebrencsek. Jó összeköttetésekkel bíró, komoly embernek kell tűnnöm, akivel érdemes kapcsolatba lépni. Ezért mindenkit emlékeztetek arra, hogy Kövér egyszer „a nemzet anyósának” nevezett (de tényleg). Nem bóknak szánta, az anyósviccek szipirtyóira gondolt, de ez most, amikor „a nemzet vejeként” emlegetnek egy sikeres fiatal vállalkozót, még jól jöhet. Aztán megkérem egy barátomat, hogy győzze meg a lakókat: feltétlen szükségük van 2 db 40-es mignon égőre, egy 60 wattos régi típusú körtére, és egy drágább energiatakarékos izére, kicsit ormótlan, de az van a dobozára írva, hogy 7 évig kitart. (A nagyobb hatás kedvéért mondjon 14 évet, ki a csuda fogja addigra számon kérni.) Véletlenül éppen ilyen körtéim vannak itthon. A barátommal majd osztozunk a nyereségen, ami nem lesz kevés. Egyrészt a „nemzet anyósával” senki sem fog smucigoskodni, másrészt a gépemen majd írunk mások nevében magasabb árajánlatokat, és mindenkinek mutogatjuk, hogy mi vagyunk a legolcsóbbak.

A kicsit is meg kell becsülni, vagy nem?

Nincs ebben semmi, szakasztott így járt el az Elios Zrt, amikor a miniszterelnök veje volt érdekelt benne, csak ők nagyobb tételben. De Brüsszel mindenbe beleköt, az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint nem gilt így umburdálni az uniós pénzekkel. Gőzük sincs a magyar tehetségről, sosem hallottak a forgóajtóról, amin mindig egy magyar lép ki először. A tokajhegyaljai üzletek idején még úgy volt, hogy „ne mi nyerjük a legtöbbet”, de ez kicsinyhitűség. De, mi nyerjük a legtöbbet! Sőt: csak mi nyerjünk, lámpa-ügyben Tiborcz meg én. Szerintem az egész brüsszeli kötözködés azért van, hogy kitúrják a mieinket, és a közvilágítás-bizniszbe migránsokat telepítsenek.

Úgy kezdődött, hogy 2009-ben két barát, az egyik a miniszterelnök későbbi veje, társtulajdonosként közös vállalkozásba kezd. 2010-ben Tiborcz már együtt ünnepli Orbánékkal a Vörösmarty téren a választási győzelmet. A cég árbevétele abban az évben hirtelen megsokszorozódik, 2011-ben már milliárdoknál tartanak. Az első referenciamunkájuk Hódmezővásárhelyen a polgármester (a későbbi kancelláriaminiszter) szerint kifogástalan. Később már sokkal több a probléma: egész városok panaszkodnak a balesetveszélyes sötét miatt. Addigra az ifjú résztulajdonos már benősült a miniszterelnöki családba, sőt két évre a még teljhatalmú Simicskáék is betársulnak az üzletbe (át kell adni a tapasztalatokat a fiataloknak), nem illik hát reklamálni. Jávor Pál is azt énekelte Tolnay Klárinak: „egy kis édes félhomályban mennyi-mennyi-mennyi vágy van”. A mennyi-mennyi vágyban ez esetben nem vagyok biztos, de a mennyi-mennyi pénzben igen.

Tiborcz-féle barba-trükk

A képlet a több mint 20 önkormányzati megbízásnál ugyanaz. Gondolom, a stadionok világítására kiírt közbeszerzéseknél szintén. (És még mondják, hogy felesleges az a sok stadion!) Szekszárdon pl. 2012 nyarán megjelenik az Elios egyik üzlettársának embere, és elmagyarázza a polgármesternek, hogy hamarosan egy halom uniós támogatást lehet nyerni a közvilágítás korszerűsítésére, és ők segíthetnek az önkormányzatnak pályázni. Ekkor még a kormányszervek ki sem írták a pályázatot, de ők már tudják. 2012 decemberében tényleg meghirdetik a lehetőséget. Szekszárd és a hasonló „jól pályázók” természetesen nyernek: 2014-ben (túl vagyunk az esküvőn) közbeszerzésen kell kiválasztaniuk a kivitelezőt. A kiírásban a testre szabott feltételeket a már ismert partnercég segít kidolgozni – tulajdonképpen saját maguknak. Ugye emlékeznek a barátomra, aki a vevők szájába rágta, milyen villanykörtét keressenek? Hogy kijöjjenek a kívánt megtérülési mutatók, a lámpák gyártói által vállalt 60000 órás élettartamot az utolsó percben átírják 100000 órára (mondtam én, hogy a 7 év helyett beszéljünk mi is 14-ről). Ehhez persze az kell, hogy a szakértők ellenére a központban is változtassanak a követelményeken. Különben hogy valósulna meg a „sajátláb” projekt? Persze kell több árajánlat is, amelyek közül az Elios lesz a legolcsóbb. Ezek véletlenül ugyanazon a számítógépen készültek – ezért gondoltam én is, hogy a legegyszerűbb, ha a kamuajánlatokat magam pötyögöm le.

Aztán túl sok a szóbeszéd, feljelentések születnek, a vő 2015-ben eladja a tulajdonrészét. Széles a világ: annyi minden másban lehet üzletelni. Ingatlanok, szállodák, Pharaon, miegymás.

Az OLAF igazgatója egyszer elcsodálkozott azon, hogy a magyar hatóságok szinte soha nem jeleznek gyanút az uniós támogatások felhasználásában:

„Vagy szentek laknak Magyarországon, vagy erősebb volt a csábítás a jelentés elkerülésére.”

Nem vitás: szentek laknak. Azoknak köztudomásúlag maguk felé hajlik a kezük.

( A cikk először a Népszavában jelent meg, a VK a szerző engedélyével közli)

Kapcsolódó

Polt börtönbe kerül, ha elsikálja Tiborcz csalási ügyét

Előző cikkKövetkező cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 3 =

Kívül forradalom – a kormánypártiak lájkolással ünnepeltek 0 7

fidesz

A hírek szerint “március 15-ét a Fidesz nyerte a facebookon”. Megmondom őszintén, nem gondoltam sosem, hogy a valóságtól egyszer annyira eltávolodik a társadalom jelentős része, hogy egy nemzeti ünnepet követően az egyik kiemelt üzenet szinte azonnal az lesz, hogy ki mit és mennyit nyert a virtuális térben.

Nyilván fontos és szükségszerű vizsgálni

– különösen kampány idején – a kormány/ ellenzék megjelenését, tetszését/ nem tetszését az interneten, ugyanakkor meghökkentő, hogy az elhangzott beszédek tartalmi vizsgálata mindezek mögött erőteljesen háttérbe szorult.

Kétségtelen, nem mentek százezrek ünnepelni, nem hangzottak el forradalmi töltetű beszédek, és meglehetősen fékezett habzású “műsorokat” kínált a politika.

Orbán Viktor szónoklatából hiányzott a tőle megszokott harci láz, ami akár gyávaságnak, megfutamodásnak tűnhet (Fidesz Néppártból való kizárásának veszélye okán), ám én azt gondolom, hogy a szinte semmitmondó, üresnek tűnő beszéd nagyon is tudatos taktika volt. Mint ahogy az is, hogy nem volt csatasorba állítva az összes fideszes szimpatizáns, és a harci kürtök gondosan becsomagolva várhatják a vezényszót. Miért? Mi szüksége van erre a Fidesznek?

Az egyik lehetséges válasz, a kivárás

Kivárni, hogy az önmagát össze- és szétrakó ellenzékkel szemben megállja-e a helyét a negatív propaganda. Kivárni, hogy az ellenzék legapróbb hibáira adott azonnali kormányzati pofonokra hogyan reagál a társadalom, és maga az ellenzék. Az az összellenzék, amelyik a felszínen azt próbálja üzenni, hogy közös a szándék a kormány leváltására, amit kétségtelenül el is fogadok, hisz a mindenkori valódi ellenzék célja nem más, mint a hatalomra kerülés. Ez azonban csak úgy sikerülhet, ha nem csak erős az ellenzék, hanem egységes és hiteles is.

A kormány az ellenzékkel szembeni kommunikációs stratégiájában

pedig épp ezt az erősséget, az egységet és a hitelességet igyekszik gyengíteni. Nincs túl nehéz dolga, hiszen az elmúlt 9 évben egyrészt rengetegen megcsömörlöttek a politikától, az ellenzéki pártok pedig nem igazán tudtak a kétharmados kormánypárti többséggel mit kezdeni. Keresték önmagukat, a lehetséges szövetségeseiket, és ebben a folyamatban a szavazókkal való valós kapcsolat is széttöredezett.

És ami talán még inkább súlyosbítja a helyzetet, az az, hogy a tömeg átitatódott a központilag irányított ellenségkép kereséssel. Mára minden oldalon teret nyert a kirekesztés, napi gyakorlat a cigányozás, a zsidózás, amit többnyire igyekeznek kikérni maguknak a politikusok, és megmagyarázni, hogy ez egyáltalán nincs így, sőt.

Nem mindenki ért velük egyet.

Annyira demokratikus az országunk, és annyira makulátlan tehát a politika, hogy itt mindenki lelkes, ha meg nem, akkor szajkózza a “halál f*szát”, a ” monnyon le-t”, vagy a hat-, meg het -et, minimum felszólító módban. A mi nácink, a mi komcsink, meg azért más, mert a miénk, és nem a tiétek, és fordítva. Különben sem azok az ugyanazok.

Kicsit mindenki mindenkivel van, nagyon meg nem

De örüljünk, mert vannak majdok, talánok, ígéretek. Vannak még szirmok, virágok és babérkoszorúk táncsicskákkal simulva. Kitüntetők és kitüntetések is vannak. Zászlók is lobognak a szélben.
Tudatosan fékezett habzású monológok is jutnak a tudatosan kreált gyűlölet kupacban, mint megannyi atyai simogatás kiskorúsítottaknak. Nem mindegy természetesen, hogy kicsiben vagy nagyban.

Szóval semmi nem következik abból, hogy a facebookon a Fidesz ” megnyerte” a nemzeti ünnepet

Maximum annyi, hogy a fideszesek otthon ültek a számítógép előtt. A nem kormánypártiak meg voltak valahol. Az összellenzék kemény összmagos pártjai meg igyekeztek helyt állni a dobogón. A 48-as forradalom emlékezete kívül rekedt.

Azt hitted, kapsz 10 milliót az államtól? 0 0

ujszulott

Itt az állami 10 millió forintos személyi kölcsön és mégsem lehetünk feltétlenül boldogak. Ugyanis kiszámoltam és a legjobb esetben sem kapunk a nap végén 10 millió forintot. Ez az összeg a bruttó, amiből szépen le kell vonni a rezsiköltségeket. Most nézzük végig, hol folyik el a pénzünk ebben a kamatmentes hitelként induló, akár állami támogatássá átalakuló programban?

Havonta fizeted a törlesztőt

Már kezdjük a legnyilvánvalóbbal. A babaváró támogatás úgy szól, hogy a felvételtől számítva 5 évig kamatmentesen kaphatjuk a pénzt. Cserébe legalább egy gyermeknek kell születnie 5 éven belül. Ha megszületik a gyermek, akkor 3 évre felfüggesztik a törlesztést. Ha megszületik a támogatás szerinti második gyerek, akkor további 3 évre + elengedik a tartozás 30%-át. Ha megszületik a harmadik gyerek, akkor elengedik a teljes támogatás összegét.

Tételezzük fel, hogy nem vagy állapotos, viszont felvennétek a támogatást azonnal. Emiatt törleszteni kell az első hónaptól kezdve. Ráálltok a babaprojektre és mondjuk júliusban teherbe esel. Miután 12.hetet eléritek, akkor lehetőség van a felfüggesztésre, azaz 4 hónapot fizettél.

Felfüggesztitek 3 évvel a törlesztést. Azonban a törvényben úgy van meghatározva, hogy a felfüggesztés az első gyermek esetében nem számít bele a 20 évbe. Tehát mindenféleképpen vissza akarják veled fizettetni a kölcsön egy részét.

Megszületik a gyermek 2020-ban, utána vártok két évet. Közben nem kell törleszteni. 2019-11-től 2022.11-ig van ez a lehetőség. Ha minden ütemterv szerint halad, akkor 2020.04-ben születik az első gyerek, majd 2022.04-ben kezdtek próbálkozni a másodikkal.

Egyből sikerül! A születés várható időpontja 2023.02. Viszont a fizetési újra elindul 2022.11-ben. Újabb 4 hónap törlesztés vár rátok. Megszületik a második gyermek és elengedik a tartozás 30%-át. A tartozásotok ekkor 10M- 2 x 166 667= 9 666 666-nak a 30%-a 2 899 999 forint az elengedett összeg.

A törlesztés felfüggesztésre kerül 2023.03- 2026-03 között. Ilyenkor szokott egy nagyobb szünet következni. A család úgy dönt, hogy most 4 évet vár a harmadik gyermek előtt. 2026.03-ban lejár a fizetési felfüggesztése, és megint törleszteni kell (6 766 667 a tőketartozás, a fennmaradó futamidő 17 év (kb.) 33 169 forintot (kb.)

A harmadik gyereket négy évre várjátok, tehát próbálkozni már 2026.03-ban kezdtek és megint minden összejött. (Minden késlekedés további kifizetett törlesztést jelent neked). 2027.01-re várjátok a babát. Itt engedik el a fennálló teljes tartozást.

2019.07-2019.11 – fizettél 166 667 forintot

2022.11-2023.02 – fizettél 166 667 forintot

2026.03 – 2027.01 – fizettél 331 690 forintot

Fizetned kell az állami kezességvállalást is

18. § (1) A támogatott személyek a kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján
a havonta fizetendő törlesztőrészlettel egyidejűleg – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke
évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a.
(2) A hitelintézet a kölcsön folyósítását követő 15 napon belül, majd az ezt követő évtől a kölcsönszerződés
megszűnésének évéig minden év január 31-éig megállapítja és írásban közli a támogatott személyekkel
a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összegét.
(3) A hitelintézet a megfizetett kezességvállalási díjat 5 napon belül átutalja a kincstár által meghatározott számlára.

A rossz hír, hogy jelen állás szerint a felfüggesztés idején is meg fizetni a kezességvállalás költségét. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy azt is felfüggesztik – bár a kezességvállalás mindvégig aktív elvileg – de erről most nem ismerünk állásfoglalást.

A 10M forint esetében ennek a költsége évi 50 000 forint, azaz havi 4 166 forint. Ez azonban folyamatosan csökken, amikor törlesztést fizetünk, hiszen csökken a tőketartozás. Most az egyszerűség kedvéért nem számolom ki neked havi lebontásban a mértékét.

Első eset

Ha igaz, hogy mindvégig fizetnünk kell, akkor a példában 2027.01-ig kifizetünk 7 és fél évet, azaz 90 x 4 166 = 374 940 forint (a valóságban ennél picivel kevesebb, mivel csökkent a tőke, de annyira minimális a csökkenés, hogy lényegtelen. Mondjuk azt, hogy 340 000 forintot kellett fizetni)

Ebben az esetben a menetrendszerű születések mellett is a 10M forintból visszafizettünk a törlesztésekkel és ezzel a költséggel 1M forint. Azaz a valódi támogatás 10M forint helyett nettó 9M forint volt számunkra.

Második eset

Felfüggesztik ezt a költséget a törlesztéssel együtt. Így a példában összesen 18 x 4 166 forintot fizettél, azaz 74 988 forintot. (mondjuk 55 000 forintot).

Ebben az esetben a teljes visszafizetésed 720e forint körül alakul. Tehát itt is a tényleges támogatás valójában nettó 9,28M forint volt.

Forrás: Szarvas Norbert / iflgazdasag.blog.hu

Frissítés (2019. március 16. 8:12)

Szerintem a felfüggesztés alatt a tőke ugyan nem, de a kamat ketyeg! Még, ha alacsony kamaton is, de ketyeg! Az nincs felfüggesztve biztos vagyok benne, de nem találtam sehol ÁSZF-et sem. És aki már volt gyerekgyártásban mondjuk hormosos segítséggel, tudja mennyire borzasztó időre, dátumra, órára gyereket csinálni. Baromság, a szressztől nem jön össze az esetek 90 %-ában.

Ha ketyeg a kamat és nem jön össze a harmadik gyerek akkor 3% (mondjuk egy nagyon kedvezményes kamat) 1.800.000 Ft. Tehát, amit elengednek a 2 gyerekre, pont visszakérik kamatra. És egészen pontosan fizetned kell még 14 évig a 2 felfüggesztés után, mert nincs 3. gyerek csak 7 milliót kell visszafizetned, de összességében a 10 millióra (3 % kamattal) 14.740.000 fizetsz vissza 20 év alatt.

Agyament baromság, lehúzás az egész. Arról már nem is beszélve, hogy egyoldalúan bármikor változtathatja külső piaci tényezőktől a kamat mértékét és lehet van időszak, hogy a család mondjuk nem tudja hónapokig fizetni arra milyen kamat megy?!

Kapcsolódó

Breyer Gábor: Nehogy már megálljunk egy közönséges mesterséges szigettel Felcsúton! 0 2

sziget

Szuperstadion már van, sportcsarnok is, kisvasút, de talán illene minden idők utcai harcosának további örömet okozni!

Nemde?

Először is hosszabbítsuk meg a Balatont odáig, a Dunát is kanyarítsuk le a főutcáig, aztán jöhetne egy mesterséges hegy, úgy 1500 méteres, mert mi van, ha Európa megmentőjének síelni támad kedve Lölökével, gyerekkori pajtásával?

Aztán jöhet egy nemzetközi repülőtér, egy mesterséges országház, mesterséges minisztériumokkal, mesterséges bíróságokkal, mesterséges laktanyákkal, egyetemnek tűnő egyetemekkel.

Ami azt illeti, a végén nem maradhat el a mesterséges intelligencia, egy mesterséges kormánypárttal, élén egy mesterséges miniszterelnökkel.

A legeslegvégén akkor jöhet egy kerítés, nagyfeszültségű vezetékkel, amely körbeveszi ezt a mesterséges világot. A kerítés azonban valódi legyen ám a javából!

Forrás

Még mindig nem érzi, hogy megy fel a pumpa? Orbán falujában Makovecz-stílusú sportcsarnok nőtt ki a földből 6.000 millió közforintból

Tudta, hogy a felcsúti kisvasút ugyan veszteséget termel, de a hazaszeretetre jó hatással van?

Most Popular Topics

Editor Picks

Megosztás