Csak politikai akarat kérdése az eurózónához való csatlakozás

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az euró bevezetése stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot jelenthetne a magyar társadalomnak és gazdaságnak. Hozzátette, Magyarország felkészült a csatlakozásra, pusztán politikai akarat kérdése, hogy az ország kéri-e felvételét.

Szűkülne Orbán és Matolcsy mozgástere

A kormány azonban nem akar az euróval fizető országokhoz csatlakozni, mert akkor jelentősen csökkenne Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök „mozgástere”, megváltoznának azok a körülmények, amelyek alapján ma „kényük-kedvük szerint osztják” a közpénzeket – fogalmazott a politikus.

Az euró bevezetése mélyebb elkötelezettséget jelent

Ujhelyi István úgy látja, hogy a kormányfő azért sem szeretné, ha az ország belépne az eurózónába, mert az szorosabb, mélyebb és tartósabb elkötelezettséget jelentene az EU és Magyarország között. Azt a véleményét is ismertette, hogy ha az EU még sokszor kéri számon a miniszterelnökön, hogy mit tett a magyar jogállamisággal, akkor Orbán Viktor „meg fogja kockáztatni az Európai Unióból való kifarolásunkat”.

A kormány játszik a forinttal

Az EP-képviselő végül felszólította a kormányt, hogy „hagyja abba azt a csúnya játékot, amit a forint euróárfolyamával tett” az elmúlt években.

Az MSZP az együttműködésben érdekelt

Az ellenzéki politikust kérdezték Gyurcsány Ferenc leveléről, amelyben a DK elnöke alternatív nemzetgyűlés létrehozását javasolja az ellenzéki pártoknak. Ujhelyi István azt felelte, az MSZP számtalanszor bebizonyította, hogy az együttműködésben érdekelt, ezért minden hasonló kezdeményezésre kedvezően fognak reagálni. Hozzátette, úgy viszont nehéz együttműködni, ha a Jobbik és az LMP is saját magával van elfoglalva.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük