Újabb csatát vesztettek Vidnyánszkyék „saját” intézményük, az SZFE ellen

A SZFE hallgatói facebook oldalukon számoltak be legújabb fontos győzelmükről, ugyanis most már bírosági végzésük is van arról, hogy nem lehet a tanulmányi félévet semmisnek tekinteni és eltörölni.

Messze még a háború vége, de fonotsak részgyőzelmek

Kimondta a bíróság: a tanulmányi félévet felfüggeszteni és semmisnek tekinteni nem lehet.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány illegitim kuratóriuma először november 6-án próbálta meg felfüggeszteni a tanulmányi félévet és betiltani az oktatást. November 9-én a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz fordult, így törvényi halasztó hatály alapján a fenntartói döntés végrehajthatatlanná vált.
A november 25-én született kormányrendelet kihirdette: az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, az erről szóló döntés elleni bírósághoz fordulásnak pedig, a felsőoktatási törvényben foglaltaktól eltérően, nincs halasztó hatálya és azonnal végrehajtható. November 27-én, a kormányrendeletre hivatkozva, a kuratórium másodszorra is elrendelte az oktatási tevékenység felfüggesztését.
A jogalkotó elvette ugyan az eredendő törvényi jogosultságot, de a jogalkalmazó döntött: december 18-án a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene számunkra, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók; az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogainkat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés. Így elrendelte számunkra az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik.
A halasztó hatály elrendelésével az oktatás megtiltásáról és a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák figyelmen kívül hagyásáról szóló fenntartói intézkedésekhez a per jogerős befejezéséig joghatás nem kapcsolódik. (SZFE)

A nap másik híre szintén az SZF-ről

SZFE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest