Cseh miniszterelnök: Európa egy lépésre van a háborútól!

Európa egy lépésre van a háborútól, és a békés megoldás lehetősége egyre csökken – nyilatkozta Petr Fiala cseh miniszterelnök vasárnap a CT 24 közszolgálati hírtelevízióban – írta az MTI-re hivatkozva a karpathir.com.

Az eredetileg tíznaposra tervezett, Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnevű közös hadgyakorlat vasárnap ért volna véget, de a legújabb döntés értelmében egyelőre nem vonják ki Fehéroroszországból a gyakorlaton részt vevő orosz csapatokat.

Bármelyik pillanatban….

A cseh kormányfő úgy látja, hogy az orosz katonaság bármelyik pillanatban képes az Ukrajna elleni támadásra. Fiala kiemelte

a nyugati szövetségesek egységét Ukrajna mellett, amivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz államfő nem számolt.

Hangsúlyozta, hogy az orosz támadás esetén a Nyugat készen áll kemény szankciókat hozni Moszkva ellen. Fiala szerint ezek a szankciók Csehországot is negatívan érintenék, de valószínűsíthető, hogy Prága ezért kártérítést kapna a nemzetközi közösségtől.

“A helyzet komoly és minden nappal komolyabb lesz. Nem túlzás azt állítani, hogy Európa egy lépésre van a háborútól, ami a közelmúltig teljesen elképzelhetetlen volt….”

– jelentette ki Petr Fiala. Rámutatott:

a diplomáciai tárgyalások eddig semmilyen eredményhez nem vezettek. Oroszország követelései nem reálisak, és nem kizárt, hogy Moszkva nem is akar eredményt elérni.

A cseh kormányfő szerint mindezek ellenére folytatni kell a diplomáciai tárgyalásokat, de a Nyugatnak készen kell állnia arra is, hogy azok sikertelenek lesznek.

“Az Ukrajna ellenei támadás esélye napról napra nagyobb…”

– mondta Petr Fiala.

Az orosz agresszió elhárításának alapfeltétele a Nyugat egysége – szögezte le a cseh politikus

Az a követelés, hogy már most szankciókat fogadjunk el Oroszország ellen, nagyon érzékeny – vélekedett Fiala. “Tudatosítanunk kell, hogy Oroszország csak érveket keres a támadáshoz és a megegyezés el nem éréséhez. Felesleges, hogy valamiféle konkrét lépéseinkkel érveket adjunk Oroszországnak” – tette hozzá a miniszterelnök.

Fiala emlékeztetett:

Csehország következetesen kiáll Ukrajna mellett, s már eddig is lőszert és egészségügyi eszközöket ajándékozott az ukránoknak. Amennyiben rosszabbodna az ukrán helyzet, Csehország kész további mintegy százmillió koronás segítséget nyújtani Kijevnek.

Prága Pozsonynak is felajánlotta, hogy kész katonai egységet küldeni a szlovák-ukrán határ védelmének megerősítésére.

Szlovákiából ilyen megkeresés azonban egyelőre nem érkezett

– jegyezte meg Petr Fiala a cseh hírtelevízióban.

A CNN az orosz-ukrán konfliktusról kérdezte Antony Blinken amerikai külügyminisztert,

aki úgy fogalmazott,

minden jel arra utal, hogy egy orosz invázió bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

Hozzátette, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megelőzzük ezt, mielőtt bekövetkezne – idézi az elhangzottakat a Portfolio.hu.

Arról is beszélt,

„ameddig a tankok nem kezdenek el berobogni és a repülők berepülni, mi minden egyes lehetőséget kihasználunk, hogy diplomáciai úton eltántorítsuk Vlagyimir Putyin elnököt ennek bekövetkeztétől.”

Blinken azt is elárulta, hogy Szergej Lavrovorosz külügyminiszterrel jövő hétre tervezett megbeszélése még mindig tervben van, ha addig nem kezdik meg Ukrajna lerohanását.

Kapcsolódó

 

Cseh miniszterelnök: Európa egy lépésre van a háborútól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük