Kerítésen innenKerítésen túl

Csehországban a lakosság 6, míg Magyarországon 2 százaléka külföldi állampolgár

Csehország

Külföldiek alkotják Csehország lakosságának több mint hat százalékát – írja a Magyar Távirati Iroda a a Cseh Sajtóirodára hivatkozva.

A múlt év végén Csehország lakosságának már több mint hat százaléka volt külföldi állampolgár

Olvasható a cseh kormány külföldi állampolgárok integrációjáról készített jelentésében, amelyet a kabinet a képviselőház elé terjesztett. 

A tavalyi év végén a 10,524 millió összlakosságú Csehországban 660 859 külföldi állampolgár élt hosszú lejáratú tartózkodási engedéllyel. Az utóbbi három év alatt a tartósan Csehországban élő külföldiek száma mintegy százezerrel emelkedett – mutat rá a jelentés, amelyet szombaton ismertetett a Cseh Sajtóiroda. 

Ízlelgessük csak egy kicsit: “több, mint 6 százalák”. Ez most sok vagy kevés? Jó vagy rossz?

Azt már elfelejtei megnézni az MTI, hogy a nagy migránsellenesség közepette, mi van idehaza.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból megtudjuk, hogy 2015-ben 145 968 külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon. Ez a szám 2021-ben 194 491, míg idén már 202 525.

Szintén a KSH adata szerint Magyarország népessége 2022-ben 9 689 010 fő.

Szóval nálunk a lakosság mindössze két százaléka külföldi állampolgár

A különféle hivatalos engedéllyel Csehországban tartózkodó külföldiek kétharmada nem európai uniós országokból érkezett, elsősorban ukránokról, vietnamiakról és oroszokról van szó. Az uniós országok állampolgárai közül szlovákok élnek a legnagyobb számban Csehországban.

A cseh jelentés szerint a külföldiek többsége munkavállalás céljából érkezett az országba

Az orosz-ukrán háború következtében az idén várhatóan megugrik a Csehországban élő külföldiek száma. Az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete, február 24. óta eddig 404 ezer ukrán állampolgár kapott különleges, egyéves tartózkodásra feljogosító speciális vízumot a cseh hatóságoktól. A belügyi hatóságok becslései szerint ebből több mint 300 ezren továbbra is Csehországban tartózkodnak, és számolni kell beilleszkedésükkel a cseh társadalomba. 

Csehországban már a háború kirobbanása előtt is mintegy 210 ezer ukrán állampolgár dolgozott hivatalos engedéllyel. Az újonnan érkezett menekültekkel együtt így az ukránok alkotják a külföldiek legnagyobb csoportját Csehországban. 

A munkaügyi hivatal kimutatásából kitűnik, hogy eddig majdnem 80 ezer ukrán menekült vállalt munkát a csehországi cégeknél, az általános iskolákba több mint 40 ezer ukrán gyermeket írattak be.

A tavalyi év folyamán a cseh hatóságok mintegy 11 200 határsértőt tartóztattak fel, többnyire afgánokat, szíreket és marokkóiakat. “Csehország az illegális migráció szempontjából továbbra is tranzitország maradt” – áll a jelentésben. 

Az embercsempészek egyre többen vannak és egyre agresszívebbek

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorábancelmondta: az összesen 19 ezer magyarországi fogvatartott 10 százaléka, mintegy 2000 fő külföldi embercsempész, de a szegedi büntetésvégrehajtási intézetben ez az arány még a 20 százalékot is meghaladja. Az elfogott külföldiek – elsősorban bolgárok, szerbek, macedónok, illetve közel-keletiek – pedig sok többletfeladatot és kiadást jelentenek a hatóságok számára, például az elhelyezésük, vagy a tolmácsolás. Mindezek miatt havonta negyedmilliárd forinttal többet kell költeni a magyar költségvetésből. (Az már évi három milliárd forint, a szerk.)

Az illegális migráció a szomszédban zajló háború ellenére sem csökken, az embercsempészek is egyre többen vannak, s egyre agresszívebbek.

Idén eddig 133 ezren, tavaly egész évben 122 ezren próbáltak illegálisan bejutni az országba

Az illegális migráció 2015-ös nagy hullámában a nyár derekáig mintegy 600 embercsempészt fogtak el, miközben idén csütörtökig 999-t.

Vk-kommentár

Szóval elvtársak, küzdünk, mint malac a jégen, de a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Arra már nem tért ki Rétvári államtitkár, hogy nagy barátunk Szerbia ugyan miért nem segít be és miért nem szűri meg saját területén a bevándorlókat, vagy találn ez nem érdeke az Európai Unióba tartó szláv nemzetnek? Azt tudjuk, hogy Belgrád nem támogatja az európai szankciókat Oroszország ellen, sőt Alexader Vucsics Moszkva kegyeit (is) lesi. Nem véletlenül Szerbiában Vlagyimir Putyin orosz elnök a legnépszerűbb politikus. Így ér össze a Moszkva-Budapest-Belgrád triangulum és ebből is látszik: az illegális migránsokkal való riogatás és a Nyugat-Európát védő kerítés tövében elfogott emberek csupán egy hatalmi játszma részei. Ők csak “ágyútöltelékek” Putyin piszkos játszmájában, amiben az Európai Uniót akarja a végletekig legyöngíteni. Orbán és Vucsics pedig az orosz elnök két hűséges kesztyűbábja.

Forrás: KSH / MTI

Szerbiában Putyin a legnépszerűbb politikus

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!