Csehországnak van egy nimbusza Magyarországon

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Andrej Babist Csehország miniszterelnökét. A vendéglátó egy terjedelmes nyilatkozatot intézett a csehekhez és a magyarokhoz, az egész világhoz.

Itt most a szövegkörnyezetből kiragadott mondatok következnek, ám ezek önmagukban is értelmezhetőek, illetve önmagukban is értelmetlenek.

“Mondtam a miniszterelnök úrnak, hogy tegnap este, késő este bekapcsoltam a televíziót, és egy Miloš Forman-filmet láttam, ami jól mutatja, hogy a cseh kultúra, az, sőt ez a hatvanas évek, hetvenes évek időszaka, a cseh kultúrának még az az időszaka sem esett ki a magyarok emlékezetéből, itt van velünk, része a magyar kultúrának. 15 ezer magyar él Csehországban, erről nem szoktunk beszélni.”

Két fantasztikus fővárosunk van

“A magyarok tisztelik Prágát, és örülünk annak, hogy a csehek is tisztelik Budapestet. Mind a ketten két vb-döntőt vesztettünk el a futball-világbajnokságok történetében, ez is sorsközösséget jelent a két ország között.”

Európa legalacsonyabb munkanélküliségével rendelkező országról beszélünk

“De arra is fölhívnám a figyelmet, amiről kevés szó esik Magyarországon, hogy míg az elmúlt húsz-harminc évben a magyaroknak a lélekszáma, a magyar népesség több mint félmillióval csökkent, aközben a cseh állampolgárok száma több mint félmillióval nőtt. Tehát demográfiai szempontból is van mit tanulnunk Csehországtól.”

Aki gyors, az életet ment, aki lassú, az életet veszít

“Ezért nem várhatunk Brüsszelre, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés egész egyszerűen lassú. Nem azért jöttünk össze, hogy ezt kritizáljuk, ennek most nincs itt az ideje, de tanulni akarunk egymástól atekintetben, hogy hogyan tudjuk fölgyorsítani a vakcinák beszerzését.”

Egyetlen műhelytitkot sem tartottunk meg magunknak

“Mindent tudnak a cseh barátaink arról, hogy hogy szerzünk be, kitől szerzünk be, milyen módszerekkel, milyen vizsgálatok után, hogy garantáljuk a biztonságot, hogy lehet azt forgalomba hozni, hogy lehet beadni az embereknek.”

Nekem van kétségkívül egy előnyöm a miniszterelnök úrral szemben

“Neki egy koalíciós kormányt kell vinnie, nekem pedig ez a teher most nem nyomja a vállamat. Ezt is kipróbáltam én már, de az régen volt, 1998 és 2002 között, amikor egy négypárti kormányt kellett vinni. Azóta nem próbál meg ezzel bennünket a Jóisten, ezért a döntéshozatalunk is aránylag gördülékeny és hatékony lehet.”

Magyarország a védekezést lezárta, a gazdaságban sem védekezünk most már, hanem támadásba lendülünk

“Megindítottuk a gazdaság újraindítási akciótervet. Ennek az első lépéseit már be is mutattuk, és jönnek egymás után a következők. Nézem a számokat, hiszen már vannak európai adatok, nemzeti össztermék, a GDP alakulása, államadósság, költségvetési hiány alakulása, és úgy látom, hogy Csehország nagyon erősen szerepel, úgy látom, hogy Magyarország is jól szerepel, a lengyelek is izmosak, és úgy látom, hogy a szlovákok se fognak lemaradni.”

Orbán Viktor magyar kormányfő (b) fogadja Andrej Babis cseh miniszterelnököt Budapesten, a Karmelita kolostornál. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: kormany.hu

medvehagyma

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük