A kormány tervei szerint jövő januártól kezdi meg működését a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amely látszólag az idegenforgalmi cégek, szállodák adminisztratív terheit hivatott csökkenteni, ám emellett idegenrendészeti célokat is szolgál.

A jövőben minden szállodának egy központi adattárba kellene feltöltenie a náluk szállást foglalók adatait. A rendszerhez az adóhatóság mellett a rendőrség és az idegenrendészet is hozzáférhetne.

- Hirdetés -

A parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint

bár a szállásadó cégeknek jelenleg is kell statisztikai adatokat küldeniük a KSH, illetve az önkormányzati adóhatóságoknak. Az adatszolgáltatás ma papíralapon történik, a közeljövőben azonban ez megváltozna.

– derül ki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti előterjesztéséből.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ

majdani üzemeltetőjét a kormány jelöli ki a jogszabálytervezet szerint – bár nem lenne nagy meglepetés, ha ez a szervezet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lenne, amely már fél évvel ezelőtt hírt adott a rendszer indulásáról. A jövőben a szálláshely-szolgáltatóknak az ügynökség által biztosított szoftvereket kell használniuk. A törvény által előírt adatokat egy meg nem nevezett tárhelyre kell feltölteniük. A rendszer hivatalos tesztüzeme már 2019 januárjában elindul. A kötelező csatlakozásról a kormány dönt.

A szoftver bevezetésével az MTÜ minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik. A vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul

– ígérték.

A szálláshely-adatok idegenrendészeti és rendőrségi felhasználása

Az indoklás szerint a vendégek regisztrációjának a célja, hogy ha a szálláshely-szolgáltató a vendégével szemben polgári jogvitába keveredne, vagy ha kártérítési igényt kívánna vele szemben érvényesíteni, akkor a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevőnek a pontos adatai rendelkezésre álljanak
A Miniszterelnöki Kabinetiroda előterjesztése mintegy mellékesen említi meg, hogy

az adatok rögzítése idegenrendészeti célokból is indokolt,

így kiváltják a most is létező „idegenrendészeti vendégkönny intézményét”. A rendőrség jövőben szabadon kereshet az így létrehozott adatbázisban, igaz hivatalosan ki kell kérnie az adatokat a szállásadótól. A törvényjavaslat szerint a rendszerben tárolnák a szállást igénybe vevő valamennyi (!) ügyfél nevét, születési idejét és úti okmányának adatait, valamint a tervezett tartózkodás idejét. A szállodákba való bejelentkezéskor jelenleg is ezen adatokat kérik a szolgáltatók, a változás csupán annyi, hogy ezt egy központi tárhelyen is rögzítik.

A rendszer adatainak egyik felhasználója az MTÜ lesz, amely az így szerzett adatokból készíti el a jelentéseket a kormány számára az ágazat működéséről. Ezeket az adatokat használják fel prognózisok készítésére, a majdani (állami) turisztikai beruházások megtervezéséhez.

A rendszerhez az önkormányzatok is hozzáférnek, hogy így ellenőrizhessék a területükön működő szállodák idegenforgalmi adóbevallásait. Ételemszerűen a NAV is beletekinthet.

(forrás: zoom.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét