Csendes napsütéses, de hűvös napok jönnek - menj kirándulni, de tudod: sapka, sál! - Városi Kurír

Sorting by

×

Csendes napsütéses, de hűvös napok jönnek – menj kirándulni, de tudod: sapka, sál!

Vasárnap a hajnali órák fagyosan indulnak, de napkeltét követően a fagy gyorsan megszűnik. Napközben szép napsütéses idő lesz csapadék nélkül, kevés felhővel, úgyhogy igazi kirándulóidőben lesz részünk. Ránk is fér egy kis idő a természetben. Csak elindulni nehéz.

Hirdetés

Csak gyenge szél!

Az északi légmozgás általában gyenge marad, a Dunántúl térségében élénkülhet meg kissé.

Vasárnap a késő délutáni óráktól, északnyugat felől felhősödés várható. Az esti időszakban a Dunántúlon és az északi megyékben már felhős idő lesz jellemző. Itt-ott vegyes halmazállapotú szitálás, zápor is előfordulhat. Erősödő északnyugati szél is támad. Délen és keleten még marad a derült vagy gyengén felhős égbolt és a gyenge légmozgás.

Éjszaka tovább erősödik az északi szél, és országszerte megnövekszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem érkezik, de elvétve lehet hószállingózás, hózápor.

Hétfőn ismét viharossá fokozódó északi széllel újabb utánpótlása érkezik a hideg levegőnek.

Délelőtt országszerte felhősebb, délután már szakadozottabban felhős, változóan napos idő ígérkezik. Elszórtan lehet hó- és havas eső zápor, vegyes szitálás is. Csapadékra a középső országrészben látszik legtöbb esély.

Éjjel is marad a szeles idő, a középső országrészben mérséklődhet a légmozgás. Tovább csökken a felhőzet, zömmel csillagfényes égbolt valószínű. Fagyos lesz a hajnal.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

vasárnap reggel -6 – -1,

vasárnap délután északon +5, délen +9,

hétfő reggel -3 – +2,

hétfő délután északon +4, délen +8 fok körül alakul

Minden csendes lesz, a javulás is

– Kedden még szeles, de már csapadékmentes, napos idő valószínű. Továbbra is marad az évszakos átlagnál jóval alacsonyabb, reggel fagyos hőmérséklet.

– Szerdán, csütörtökön változó napsütés mellett csak kis mértékben, de már emelkedik a hőmérséklet. Gyengül, de még északi marad a légmozgás. Elvétve kialakulhat futó zápor, de nem lesz jellemző.

– Péntektől előreláthatólag déli áramlással melegebb levegő érkezik térségünkbe. Gyorsan és jelentősen emelkedik a hőmérséklet, de nő a záporok kialakulásának esélye is.

napsütés
illusztráció Városi Kurír

Orvosmeteorológia, kell egy kis napsütés

Vasárnap estig nem érkezik front térségünkbe. Viszonylag kellemes, napos idő lesz, de a hőmérséklet elmarad a március második felében elvárhatótól. A hajnali fagyok és a délutáni 10 fok alatti hőmérséklet miatt, szabadtéri program esetén fontos a meleg, réteges öltözet. A napfény növeli ugyan a hőérzetet, de csalóka! Könnyen meg-, illetve fel lehet fázni az ilyen időben. Mindemellett ajánlott kihasználni a napsütést, mert szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen annak jótékony hatása. Ilyenkor a sugarak még nagy szögben érik el a földfelszínt, az UV káros hatásaitól nem kell tartani, bátran élvezhetjük a kellemesen simogató napfényt.(Eumet)

Kapcsolódó

napsütés
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.