Sorting by

×

Csendes téli idő várható

Szerdára legyengül és délire fordul a légmozgás. A hajnali órákban országszerte fagy. Az Északkeleti-középhegység völgyeiben, helyenként -10 fok körüli fagy is előfordul, ezen a csendes téli napon.

Az ország túlnyomó részén derült, illetve változó erősségű fátyolfelhőzeten át szűrt napsütéses idő lesz jellemző. Az északkeleti megyékben van esélye zártabb fátyolfelhőzet kialakulásának a nap folyamán.

Az éjszaka első felében csillagfényes, nyugodt idő várható. Éjfélt követően, észak, északnyugat felől felhősödés kezdődik. Kora reggelre, az ország északnyugati felén már zárt, délkeleten, keleten még szakadozott, növekvő felhőzet ígérkezik. Elszórtan már előfordulhat hószállingózás, szitáló havas- és esetleg ónos eső is. Nyugaton fagypont köré, keleten ismét több fokkal fagypont alá hűl a levegő.

Csütörtökön hidegfront érkezik: megerősödik, az ország északi felén sokfelé viharossá fokozódik az NYÉNY-i szél (50-70 km/óra). Délen a késő délutáni időszakban támad erősödő szél.

Már kora délelőtt megnövekszik délkeleten is a felhőzet. Országszerte erősen felhős, borongós időben, szeszélyes eloszlásban, de bárhol kialakulhat vegyes halmazállapotú szitálás, zápor, átmeneti csapadék: északon, illetve a déli, délután a délkeleti országrészben látszik esély tartósabb hóesésre, délnyugaton inkább havas eső, eső a valószínűbb, míg a középső megyékben csak kevés, vegyes halmazállapotú szitálás ígérkezik.

Este szakadozni kezd a felhőtakaró, ritkulnak a vegyes halmazállapotú záporok, szitálások, de még előfordulnak elszórtan.

Éjszaka erősen változó, ott felhőzet lesz jellemző. Néhol mérséklődik, de még erős lökések kísérik az ÉNY-i szelet.

Még néhány nap

– Pénteken, szombaton és vasárnap hidegfront alakítja időjárásunkat. Erősen szeles, változóan napos-felhős időre van kilátás, a nyugati és középső térségben több napsütéssel, míg északkeleten, keleten több felhővel. Elszórtan, kevés helyet érintően, de előfordulhatnak hózáporok. Hideg, januári átlagnak megfelelő idő várható.

– Hétfőre és keddre mérsékeltebb légmozgás, napsütés a legvalószínűbb hajnalban erős faggyal és napközben is csak fagypont körüli hőmérséklettel.

– Szerdára újabb hidegfront érkezése körvonalazódik nyugat felől terjeszkedő felhősödéssel, szél élénküléssel, elszórtan vegyes halmazállapotú záporokkal, szitálásokkal. Keleten még napos, nyugodt, téli idő a valószínűbb.

Biometeorológia

Szerdán frontmentes, napos időnk lesz. Északkeleten lehet fátyolfelhőhzet. A korábbi front okozta panaszok várhatóan gyengülnek, megszűnnek. Az újonnan kialakuló, most erősödő tünetek hátterében nem a légköri változások valószínűsíthetőek, ezért érdemes orvos tanácsát kikérni. A téli napsütést ajánlott kihasználni egy szabadtéri sétára, esetleg kirándulásra, kocogásra, mert jelentősen javítja a hangulatunkat, közérzetünket. Az immunrendszer megfelelő működéséhez pedig elengedhetetlen a napfény jótékony hatása. Az egészséges, fertőzéseknek ellenálló szervezet fenntartásához fontos D vitamin aktivizálódásának egyik meghatározó lépése a bőrben megy végbe ultraibolya sugárzás hatására.

(EUMET)

(Ez történt eddig a mai napon a VK szerint)

csendes téli,

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.