Cser-Palkovics: nem kell január végén labdarúgó mérkőzéseket tartani – el lehet azt kezdeni március elején is!

Cser-Palkovics András hétfőn arról írt Facebook-oldalán, hogy az energiaszolgáltatók már nem is nagyon jelentkeznek az áramra, gázra kiírt közbeszerzéseikre, ha van is ajánlatuk, az az eddigi ár tízszerese. Szerinte ezt helyi szinten nem lehet orvosolni.

Legfeljebb nem idéz az Origo…..

Székesfehérvár fideszes polgármestere a Válasz Online podcast műsorában azt mondja, országos visszhangot kapott „kiszólásai” miatt soha nem kapott komoly bírálatot pártjától.

Azon kívül, hogy az Origo soha nem idéz, más következményeit nem nagyon láttam ennek – ezt viszont kibírom. 2010-ben, amikor Székesfehérvár polgármesterének választottak, a városra tettem esküt és nem a Fideszre.

Mi lesz veletek önkormányzatok?

Cser-Palkovics András most arra az új jelenségre akarta felhívni a figyelmet, amivel az elmúlt hetekben szembesültek, hogy már nem is kapnak ajánlatot áramra, gázra. Ez nem csak fehérvári, nem is csak magyar településeket érintő jelenség.

A közszolgáltatások esetében ilyenkor létezik a végső menedékes szituáció: a szolgáltatóknak mindenképpen biztosítani kell energiát napi áron – nyilván nagyon drágán – megfelelő mennyiségű áramot vagy gázt.

A közpénz a köz pénze

A polgármester szerint ezen a mostani, veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozás némileg változtatott, nem egyértelmű a jogi szituáció. Ők úgy értelmezik, napi áron ebben az esetben is lesz áram, gáz, de nagy a bizonytalanság, ráadásul aranyáron történhet a beszerzés, ami nem tud tartós lenni.

Mivel közpénzt költenek jogilag sem engedhetik meg maguknak, hogy ne közbeszerzésen próbáljanak energiát szerezni.

Az áremelkedésre példákat is hoz. Tavaly mintegy 300 millió forintba került náluk a közvilágítás működtetése, ami idén már közelíti a 700 milliót, jövőre pedig meghaladhatja az 1,6 milliárdot. A 2021-es uszodai áramköltség mintegy 30 millió forint volt; ez jelenlegi árakon jövőre a 330 millió forintot is elérheti. (…)

Muszáj lesz súlyozni

Ha súlyozni kell, ha arról kell dönteni, hogy egy óvodát kell gázzal ellátni és fizetni érte, vagy egy sportcsarnokot vagy stadiont, akkor egyértelműen az óvoda mellett foglalnak majd állást.

Ezért meg is keresi a városhoz kötődő látvány- és csapatsportágak szövetségeit azzal, hogy felhívja arra a figyelmüket, nem látják biztosítottnak, hogy ezek a sportlétesítmények télen működni tudjanak.

Nem kell január végén labdarúgó mérkőzéseket tartani – el lehet azt kezdeni március elején is.”

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.