Cserhalmi György kapta a színikritikusok életműdíját – Tarolt a Katona József Színház

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gála idén október 18-án zajlott le a budapesti Örkény Színházban, Mácsai Pál rendezésében.

Tizennégy kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2021–2022-es évad legjobbjainak

A díjakról – immár 43. alkalommal – a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak titkos szavazása döntött. A gálán a Színházi Kritikusok Céhe köszönetet mondott azoknak a nagyköveteknek, akik idén szeptember folyamán több mint 2 millió forint adományt gyűjtöttek össze, amelyet a Céh a jövő évi gála megrendezésére fog költeni.

Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor, Radnóti Zsuzsa, Lázár Kati, Pogány Judit, Csíky András és Szakács Györgyi után 2022-ben Cserhalmi György vehette át a Szeredi Sára üvegművész által készített műtárgyat.

Kiemelkedő évadot tudhat maga mögött a fővárosi Katona József Színház, amelynek előadásai 8 kategóriában 10 díjat nyertek (mivel két holtverseny is kialakult). A Katona előadásai nyerték el a legjobb új magyar dráma / színházi szöveg (Spiró György: FŐTITKÁROK), a legjobb előadás (KÁLI HOLTAK), a legjobb rendezés (Dömötör András), a legjobb férfi főszereplő (Tasnádi Bence), a legjobb női (Fullajtár Andrea) és férfi (Mészáros Béla) epizódszereplő, a legjobb díszlet és a legjobb színházi zene díjait.

A legjobb független előadás díját a mindössze néhány éve, 2019-ben alapított Narratíva Kollektíva Demerung (Csehov Meggyeskertje) című előadása nyerte el. A legjobb női főszereplő kategória legjobbja, a Stúdió K Heilbronni Katicájának címszereplője, Pallagi Melitta is a független szcénát képviseli.

Tasnádi Bence
Tasnádi Bence

A Színházi Kritikusok Céhe idén új díjat alapított, Jövő díj néven

A díjat a társadalmi folyamatok alakításán innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgozó alkotók kaphatják meg; az első alkalommal két színházi nevelési társulatot, az idén 25 éves KÁVA Színházat és az idén 30 éves Kerekasztal Színházat ismerték el a kitüntetéssel.

A megszokottól eltérően a Jövő díj és az Életműdíj mellett idén már a díjátadó előtt kihirdették, hogy a Különdíjat az AlkalMáté Trupp kapja, ezúttal nem egyetlen szezonért, hanem egy 14 évadon át, 2007 és 2021 között tartó műfajteremtő sorozatért, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett, Horvai István és Máté Gábor vezette osztály tagjai (a járvánnyal sújtott 2020-on kívül) minden nyáron létrehoztak egy-egy előadást a társulat egyik tagjának életéből.

Borsi-Balogh Máté
Borsi-Balogh Máté

A legígéretesebb pályakezdő a szavazatok alapján Borsi-Balogh Máté lett, a fiatal tehetségek közül díjazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem látványtervező MA szakán 2020-ban végzett Giliga Ilkát is a Katona József Színház Melancholy Rooms című előadásának díszletéért. Érdekesség, hogy ugyanennek az előadásnak az egyik zeneszerzője, Hunyadi Máté zenés színész szakon végzett az SZFE-n 2019-ben.

A legjobb új magyar dráma / színházi szöveg

Spiró György: FŐTITKÁROK

Térey János–Bíró Bence–Dömötör András: KÁLI HOLTAK

A legjobb előadás

KÁLI HOLTAK – Katona József Színház; rendező: Dömötör András

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; rendező: Tarnóczi Jakab

A legjobb rendezés

KÁLI HOLTAK – Katona József Színház; rendező: Dömötör András

A legjobb szórakoztató előadás

PRODUCEREK – Miskolci Nemzeti Színház; rendező: Béres Attila

A legjobb független előadás

DEMERUNG (CSEHOV MEGGYESKERTJE) – Narratíva Kollektíva; rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel

A legjobb gyerek-/ifjúsági színházi előadás

LILI ÉS A BÁTORSÁG – Kőszegi Várszínház–Mesebolt Bábszínház, Szombathely–Vojtina Bábszínház, Debrecen; rendező: Somogyi Tamás

A legjobb női főszereplő

PALLAGI MELITTA – Heilbronni Katica; Stúdió K Színház

A legjobb férfi főszereplő

TASNÁDI BENCE – Káli holtak; Katona József Színház

A legjobb női epizódszereplő

FULLAJTÁR ANDREA – Káli holtak; Katona József Színház

A legjobb férfi epizódszereplő

MÉSZÁROS BÉLA – Isten, haza, család; Katona József Színház

A legjobb díszlet

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; tervező: Giliga Ilka

A legjobb jelmez

33 VÁLTOZAT HAYDN-KOPONYÁRA – Örkény István Színház; tervező: Nagy Fruzsina

A legjobb színházi zene

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; zeneszerző: Bencsik Levente, Hunyadi Máté

A legígéretesebb pályakezdő

BORSI-BALOGH MÁTÉ – Örkény István Színház

Forrás: kritikusceh.hu

Pin It on Pinterest