A ki…ott Gorbacsovnak is megmondhatjátok!

Pár napja ajánlottuk olvasóinknak a Csernobil című kiváló filmsorozatot.  Cikkünkben most különleges fotókat talál a sugárzó Zónából, az Urbex Hungary Team engedélyével.

Kaputt

A filmsorozat egyik kulcsjelenete, amikor (a 4. részben) a mentési munkálatokat irányító magas rangú szovjet hivatalnok, Scserbina végképp kiakad. Borzasztó körülmények között kellene letakarítani a csernobili 4-es blokk szétrobbant sugárzó törmelékeit, hogy elkezdhessék a szarkofág építését. Először egy átalakított holdjáróval próbálkoznak, amit a sugárzás gyorsan kicsinál. Erre a szovjetek a legfelsőbb szinten tárgyalni kezdenek a nyugatnémetekkel, hogy bocsássanak rendelkezésre egy rendkívüli helyzetekre tervezett rendőrrobotot.
A csúcstechnika megérkezik, és meg is tesz a grafittömbök között — egy métert, aztán kaputt.

Scserbina erre a K-vonalas telefonjához rohan, és beleüvölti:

Tudom, hogy lehallgatjátok! Akarom is, hogy halljátok, hogy mit művelnek a barmok! Mondjátok meg Rizskovnak! Mondjátok meg Ligacsovnak! Tudja meg a ki…ott Gorbacsov is!…
(A Gorbacsovnak címzett jelző a sorozat feliratos változatában szerepel, a szinkronizált változatból már kimaradt.)

A határtalan düh és a trágár beszéd lélektanilag hiteles. Scserbina, a fegyelmezett apparatcsik ezen a ponton elégeli meg végleg a tengernyi hazugságot. A német robotról tárgyaló szovjet felelősök ugyanis csak a “hivatalos” radioaktivitás szintjét adták meg a németeknek. A műszer azt még elbírta volna. A valóság azonban a sokszorosa volt a “szovjet álláspontnak”…
Ezután már csak egy “megoldás” maradt: szerencsétlen katonákat áldoztak fel tömegével, hogy másfél perces műszakokban rohanjanak ki a tetőre grafittömböket lapátolni…

Videók és fotók az elhagyatott Zónából

Egy nemrég megjelent, megrázó dokumentum-kötet, “Az orosz titok” szerzője -nálunk is olvashattak a könyvről- Illés György, 1993-ban a robbanás helyén kiürített Zónában járt. Az “Ahová kevesen juthattak el” című leírásból részleteket is idéztünk, itt.

Csernobili cikkünkre reagálva felvette a kapcsolatot szerkesztőségünkkel az Urbex Hungary Team. Ez a magyar sztalkerekből álló csapat különleges világba vezeti be gyorsan növekvő számú rajongóit.
(Youtube csatornájukon  és Facebook-oldalukon: Urbex Hungary – Elhagyatott helyek nyomában meg lehet találni friss és régebbi túravideóikat és fotósorozataikat.)

Csernobil az Urbex Hungary Team kiemelt célpontja. Eddig négyszer jártak a csernobili Zónában, legutóbb idén május közepén. Fotóik és videóik lélegzetelállító dokumentumai a 2011-es, 2013-as, 2017-es és 2019-es túráiknak.
Cikkünk illusztrációi az Urbex Hungary Team engedélyével megosztott fotók: az elhíresült holdjáró másolatáról, amely a katasztrófa történetét bemutató kiállítás darabja, az erőmű bejáratáról és az épületben ma is üzemelő menzáról, valamint a hajdani Pripjaty település mai állapotairól.

Csernobil – fotógaléria (11 kép)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük