Csipes Tamara és Kopasz Bálint is világbajnok!

Kopasz Bálint és Csipes Tamara aranyérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Kopasz ezzel begyűjtötte az első tokiói kvótát is Magyarországnak.

A szombati döntők során a 22 éves Kopasz Bálint – többek között a címvédő portugál Fernando Pimentát is maga mögé utasítva – nagyszerű, taktikus versenyzést bemutatva lett első, ezzel Storcz Botond 1997-es, dartmouthi sikerét követően szerzett ismét vb-címet az országnak ebben a számban.

A legjobban Pimenta kezdett, az olimpiai ezüstérmes, vb-3. cseh Josef Dostal és a győriek idén Európa Játékok-győztes kajakosa tartott csak vele. Kétszázötven és ötszáz méternél is Pimenta, Dostal, Kopasz volt a sorrend, a mezőny többi tagja messze leszakadva követte az élbolyt.

Kopasz aztán – ahogy azt a pénteki középfutam után ígérte – 200 méterrel a cél előtt begyújtotta a rakétákat, s miközben a többezres közönség egy emberként ugrott talpra, elhúzott riválisai mellett. A finisben Dostal is megelőzte Pimentát, de ez a parton szinte senkit nem érdekelt, mindenki az új világbajnokot ünnepelte, aki pályafutása legnagyobb sikerét aratva, a többiekre közel egy hajóhosszt verve diadalmaskodott a “király kategóriában”.

Kopasz Bálint: a hajrában kizártam a külvilágot

A magyar kajakos a döntő után elmondta: legnagyobb ellenfelei, a cseh Josef Dostal és a portugál Fernando Pimenta fizikailag ugyan erősebbek nála, és a táv elején el is tudtak menni tőle, de ez nem zavarta meg, mert látótávolságon belül tudott maradni.

“Nagyon szerettem volna őket legyőzni, és gondoltam, ennél jobb hely és lehetőség nem is kell rá, mint Szegeden, hazai közönség előtt egy vb-döntőben” – mondta.

A fináléval kapcsolatban hozzátette: már elég nemzetközi versenyrutint szerzett magának, így kellően taktikussá vált.

A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

“Kemény, fárasztó finálé volt, de az ezres egy hosszú verseny. A cél előtt 400 méterrel még hallottam a szpíkert, a közönséget, aztán 200 méterrel a vége előtt már nagyon koncentráltam, hogy a tervek szerint megindítsam a hajrát. Utána pedig kizártam a külvilágot és csak magamra figyeltem. Az utolsó 50 méteren ki tudtam nézni oldalra, láttam, hogy megnyugtató az előnyöm, így kicsit kiengedtem, mert addigra már nagyon nagy volt a nyomás a fejemen.”

A győztes Csipes Tamara a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Csipes Tamara olyan tempót diktált, amit a riválisok nem tudtak lekövetni

A következő döntőben is magyar aranyesély kínálkozott, a 30. születésnapját éppen szombaton ünneplő Csipes Tamara nem is okozott csalódást a Maty-éren szurkolóknak. Rajt-cél győzelmet aratott az olimpiai programban nem szereplő számban, gyakorlatilag ellenfél nélkül evezte végig az egy kilométert. A négyesben olimpiai bajnok Csipes a 2011-es, szegedi vb-n is megnyerte ezt a versenyt, összességben pedig pályafutása hetedik vb-címét szerezte.

“Annyiban különbözött a mostani a 2011-es, nyolc évvel ezelőtti győzelmemtől, hogy most sokkal jobb formában és más taktikával versenyeztem. Akkor nem is tudtam élvezni a döntőt, ezúttal viszont az elejétől a végéig”

– közölte Csipes Tamara, aki hozzátette: nyolc éve féltávnál még csak hetedik helyen állt, amitől meg is ijedt. Most viszont rögtön az élre állt, és végig olyan tempót diktált, amit a riválisok nem tudtak lekövetni.

Az aranyérmes Csipes Tamara szelfit készít a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

“Az a legnagyobb különbség a nyolc évvel ezelőtti önmagamhoz képest, hogy a szülés óta sokkal felszabadultabban edzek és versenyzek”

– mondta 2017-ben született kislányára utalva.

A kajaknégyes vasárnapi döntőjével kapcsolatban kiemelte: másik távról és csapathajóról van szó, ami szakmailag teljesen más feladat lesz, de magával tudja vinni a mai nap pozitívumait.

Lucz Dóra hatodik lett 200-on, lemaradt a kvótáról

Az UTE 24 éves versenyzője jól kapta el a rajtot a szombati döntőben, a táv közepe és vége is jól sikerült neki, ezzel együtt végül néhány centivel – egészen pontosan 19 századmásodperccel – lemaradva az ötödikként beérő ukrán riválistól, hatodikként zárt.

“Jobb lenne, ha összejött volna a kvóta, de így is örülhetek a hatodik helynek. Sikerült a maximumot kihozni magamból, ez jó alap a pótkvalifikációra” – nyilatkozott a parton a tavalyi vb-n 14. Lucz Dóra, aki a jövő évi versenyeken még kiharcolhatja az országnak az ötkarikás indulási jogot.

A számot – ahogy a 2011-es szegedi vb óta minden világbajnokságot és olimpiát – az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, a lengyel Marta Walczykiewicz lett a második, a dán Emma Aastrand Jörgensen pedig a harmadik.

A Lucz-család pénteken sikert ünnepelhetett, ugyanis Dóra testvére, Anna Kiss Blankával párosban újoncként bronzérmet szerzett 200 méteren.

Ötödik a magyar férfi kajakpáros

Az utolsó szombati, magyar érdekeltségű fináléban, férfi K-2 500 méteren a 24 éves Noé Zsombor és a 25 esztendős Bogár Gábor sokáig harcban volt a dobogóért, de végül meg kellett elégedniük az ötödik hellyel. A rajtot először visszalőtték, majd a megismételt indítás után a fehéroroszok álltak az élre, s akkora előnyt gyűjtöttek, amely kitartott a célig. A magyarok sokáig érmes pozícióban lapátoltak, de a végére egy kicsit elfáradtak, nem tudtak már újítani.

Férfiak

K-1 200 m, világbajnok:
Liam Heath (Nagy-Britannia) 34.86 mp
2. Strahinja Stefanovic (Szerbia) 35.04
3. Carlos Garrote     (Spanyolország) 35.12
…11. (a B döntőben 2.) CSIZMADIA KOLOS

K-1 1000 m, világbajnok:
KOPASZ BÁLINT 3:36.07 p
2. Josef Dostal (Csehország) 3:37.31
3. Fernando Pimenta (Portugália) 3:37.63

K-2 500 m, világbajnok:
Sztanyiszlav Gyanyenka, Dmitrij Natincsik (Fehéroroszország) 1:33.13 p
2. Pelayo Roza, Pedro Vazquez Llenin (Spanyolország) 1:33.48
3. Marcus Gross, Martin Hiller (Németország) 1:34.50
…5. NOÉ ZSOMBOR, BOGÁR GÁBOR 1:35.66

C-1 500 m, világbajnok:
Sebastian Brendel (Németország) 1:53.59
2. Angel Kodinov (Bulgária) 1:54.49
3. Oleg Tarnovszki (Moldova) 1:54.94
…14. (a B döntőben 5.) BODONYI ANDRÁS

C-2 1000 m, világbajnok:
Liu Hao, Vang Hao (Kína) 3:40.55 p
2. Serguey Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez (Kuba) 3:41.46
3. Erlon de Souza Silva, Isaquias Queiroz dos Santos (Brazília) 3:44.34
…12. (a B döntőben 3.) KISS BALÁZS, MIKE RÓBERT

Nők

K-1 200 m, világbajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 39.39 mp
2. Marta Walczykiewicz (Lengyelország) 41.33
3. Emma Aastrand Jörgensen (Dánia) 41.34
…6. LUCZ DÓRA 41.65

K-1 1000 m, világbajnok:
CSIPES TAMARA 4:07.90 p
2. Justyna Iskrzycka (Lengyelország) 4:09.26
3. Lizzie Broughton (Nagy-Britannia) 4:10.44

K-2 500 m, világbajnok:
Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka (Fehéroroszország) 1:42.55 p
2. Karolina Naja, Anna Pulawska (Lengyelország) 1:43.34
3. Spela Ponomarenko Janic, Anja Osterman (Szlovénia) 1:44.21
A Kárász Anna, Kozák Danuta duót az előfutam után kizárták.

Női C-1 200 m, világbajnok:
Nevin Harrison (Egyesült Államok) 49.30 mp
2. Oleszja Romasenko (Oroszország) 49.74
3. Aljona Nazdrova (Fehéroroszország) 49.99
…10. (a B döntőben 1.) NAGY BIANKA

(MTI)

Az aranyérmes női kajakpáros még élvezni is tudta a döntő végét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük