Csípi az Orbán-kormány szemét a Politikatörténeti Intézet a Kossuth téren

Hat évig pereskedett a magyar állam a Politikatörténeti Intézettel, hogy az menjen el abból az épületből, ami eddig a Néprajzi Múzeum volt, szemben a Parlamenttel. A Fővárosi Ítélőtábla idén nyáron úgy döntött, hogy az intézet ottléte jogszerű. A magyar állam most a Kúriához fordult, az ítélet rendkívüli felülvizsgálatát kérve.

A bíróság kiállt az intézet mellett

Az MSZMP Párttörténeti Intézetéből sarjadt Politikatörténeti Intézet még 1990-ben kapta meg a most vitatott irodákat, amelyek a Néprajzi Múzeum épületének Alkotmány utcára néző szárnyán vannak. A múzeumot a kormány bezárta, majd a Városligetben építenek neki egyszer új épületet. Viszont a Politikatörténeti Intézet most is ott van.

A magyar állam azzal támadja az intézetet, hogy az MSZP-nek 1990-ben nem lett volna joga átadni nekik az irodákat, mert az MSZP nem volt az MSZMP KB-nak a jogutódja. A bíróság azonban ezt az érvelést eddig nem fogadta el.

A Kúria kapná az irodákat, amelyek használójáról most kell döntenie

Az épületbe várhatóan éppen azt a Kúriát költöztetik, amelyik most dönthet az irodák sorsáról.

Földes György, az intézet vezetője azt nyilatkozta, hogy ha a kormány egy másik ingatlannal vagy pénzzel akarná kiváltani a helyüket, akkor ők erre nyitottak volnának.

(Forrás: 444.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük