Infektológus: csodának kellene történnie ahhoz, hogy a hétvégi terasznyitás után ne emelkedjen a fertőzöttek száma!

Hogy csodák vannak-e, vagy nincsenek, mindenki döntse el maga, az viszont tény, hogy erre alapozni egy ország lakosságának egészségügyi állapotát, nem kis felelőtlenségre vall. Ami az Orbán által bejelentett nyitás után a hétvégén történt, semmiképp nem nevezhető átgondolt, előrelátó politikusi lépésnek, sokkal inkább felelőtlen kóklerségnek, amiben persze mi, emberek is „tettestársak” vagyunk, hiszen hol van az megírva, hogy egy jogász végzettségű emberre hallgatva kitóduljunk a teraszokra enni-inni!

A védtelenek védelmében

Az egészségügyi szakértő szerint nem a beoltottak számához, hanem a védtelenekéhez kell igazítani a járvány kezelését. Úgy véli, az elmúlt időszakban tapasztalt csökkenés sem az oltásoknak, hanem az eddigi szigorú korlátozásoknak köszönhető. Az infektológus nagyon örülne, ha a kórházigazgatók és az intenzív osztályok vezetői felszólalnának, és elmondanák, valójában mi történik a kórházakban. Ahogy arról már mi is beszámoltunk, négymillió beoltottnál újabb enyhítéseket ígér a kormány.

Orbán Viktor szerint szerdán-csütörtökön elérhetjük a négymilliót, ám jelen állás szerint ehhez még majdnem 400 ezer oltásra lenne szükség.

Pusztai Erzsébet, egészségügyi szakértő, infektológus szerint

kérdéses, hogy teljesül-e a kitűzött cél, eddig ugyanis még nem volt olyan, hogy két nap alatt ennyi oltást adtak volna be. Az ATV Start című műsorának vendégeként ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a járvány kezelését nem a beoltottak számához, hanem a védtelenekéhez, a fertőzési lehetőségekhez kell igazítani.

„A laboratóriumnak számító Ausztriában ez történik”

Pusztai szerint – mivel a vírus továbbra is itt van, és ahol nagy a közelség illetve a kontaktusszám, ott terjed –

a hétvégi terasznyitásos jeleneteket látva csodának kellene történnie ahhoz, hogy ne nőjön meg újra a fertőzöttek száma, és elsősorban a fiatalok között.

Álláspontja szerint ugyanis sokkal szigorúbb szabályozásra lenne szükség a teraszok megnyitásához, és ahhoz, hogy a hétvégihez hasonló – és terjesztési szempontból a legveszélyesebb – tömeges gyülekezést el lehessen kerülni. A szakértő egyébként úgy véli,

nem is feltétlenül kell három hetet várni a számok emelkedésére, így ő már a jövő heti adatokat is „szorongva” fogja figyelemmel követni.

Pusztai szerint az elmúlt időszakban tapasztalt csökkenés a járványadatokban nem az oltásoknak, hanem az eddigi szigorú korlátozásoknak köszönhető

Az alacsony hét eleji adatok kapcsán pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor jellemzően kevesebb fertőzöttet jelentenek, a hét közepére azonban megemelkedik a számuk. A védettségi igazolványról, és arról, a kormány hogy ehhez kötne egyes szolgáltatásokat elmondta:

„a vírus nem fogad szót kormányrendeleteknek”.

Pusztai szerint

nem szabad elfelejteni, hogy olyanok is megkapták már a kártyát, akik még csak az első oltáson vannak túl, náluk viszont egyáltalán nem biztos, hogy kialakult a megfelelő védettség, nem beszélve arról, hogy a vírust továbbra is terjeszthetik.

A szakértő üdvözölte a lehetőséget, hogy a regisztráltak már online is tudnak időpontot foglalni oltásra.

„Jó reggelt kívánok, hogy végre eljutottak odáig, amit hónapok óta a legtöbb szakértő mond”

– fogalmazott. Ugyanakkor nehezményezte, hogy ez csak a Sinopharm-vakcina esetében lehetséges. Szerinte szégyen ez a fajta „erőszakos ösztönzés”, hogy csak egy bizonyos oltóanyagra jelentkezni.

„Ha ugyanis ráerőltetünk az emberekre valamit, amiben nem bíznak, annak nem az lesz az eredménye, hogy többen mennek, hanem hogy többen félnek”

Az oltások utáni megbetegedéseket és halálozásokat összesítő kormányzati táblázatról

elmondta: szerint azt nem szakemberek, hanem propagandisták készítették. „Ebben a táblázatban hetet-havat összekevernek” – mutatott rá a szakértő, aki szerint a táblázat nemcsak hiányos, de az adatok „tökéletesen ellent mondanak” a többi országénak is. „Botrányosnak tartom szakmailag, hogy egy ilyen táblázatot közzé mertek tenni” – jelentette ki Pusztai.

A szakértő szerint egyébként a kórházigazgatóknak és az intenzívosztályok vezetőinek követnie kellene a székesfehérvári kórház főigazgatójának példáját, és fel kellene szólalniuk, hogy elmondják, mi is a helyzet valójában a kórházakban. „Ha mindenki elmondja, legalább az egész ország látni fogja, hogy milyen a valóságos helyzet, mert ez a maszatolás az adatokkal, ezek a felszínes szövegek éppen azt érik el, hogy az emberek azt gondolják, hogy vége a járványnak, és kimennek a teraszokra és bulizni fognak” – vélekedett Pusztai.

Szerinte a valósággal szembesülve többen vállalnák az oltást is, amire a fiataloknak is nagy szüksége van. Ugyanis – mint arra rámutatott – a most hódító vírusváltozatok már az egészségesekre és a fiatalokra is nagy veszélyt jelentenek.

Forrás

hétvég

3 thoughts on “Infektológus: csodának kellene történnie ahhoz, hogy a hétvégi terasznyitás után ne emelkedjen a fertőzöttek száma!

  • Nem értem, mégis ki a fenének képzeli magát orbán, hogy emberek életével játszik? A világon semmihez sem ért, mire föl nyit, vagy zár, ahogy épp kedve tartja. Ha csak a saját pereputtya életével rulettezne, az a kutyát nem érdekli, de itt egy országról van szó. Ennek az embernek és a rablóbandájának el kell tűnnie jövőre, mert ez már rettenet, ami itt megy. Felháborító, hogy nem a szakemberek döntenek, hanem egy Mekk Elek miniszterelnök

  • Orbán, szerintem, egy zseniális szociopata. Valószínűleg nincs is a tudatában annak, hogy mit művel, vagy ha mégis, nem érdekli, csak egy magasabb cél lebeg a szeme előtt, mindent annak rendel alá: Magyarországot megvédeni mindenkitől, aki nem őt támogatja. Azonosítja magát a nemzettel, ezért beszél mindig arról, hogy megtámadták Magyarországot, amikor őt marasztalják el valamiért. Talán tényleg azt hiszi, hogy a keleti nyitás a fennmaradásunk záloga. A pénz számára a hatalommegőrzés eszköze, nem maga a cél. A baj csak az, hogy a magamfajta kisembereket inkább az érdekli, hogy hogyan élünk meg egyik napról a másikra, hogyan tartjuk el a családunkat, fizetjük a gyógyszereinket. Mi a mában élünk, és azt hittük, hogy a választott képviselőink velünk fognak törődni, rólunk gondoskodnak, ehelyett csak a saját pecsenyéjüket sütögetik. A törvényalkotásuk nem a magyarok, hanem általában a kiváltságosok érdekeit szolgálják. Csak meg kell nézni a 9. alaptv módosítást és az okait. Ami pedig a védekezést illeti, szerintem a terasznyitás, a focimeccs védettségivel, maszk nélkül, maga a svéd modell. Mindenkinek azt tanácsolnám, hordjon maszkot, FFP2-est, és ne járjon tömegrendezvényekre.
    Én majd május végén kapom meg a Pfizer 2. dózisát, utána még két hét a védettség, de tegnapelőtt megérkezett a védettségi igazolványom. Erről ennyit.

  • 1 hónap telt el. A számok csökkennek, jövő héttől maszkot se kell hordani.
    Csoda vagy átbaszás? Ki találkozott jelentős mennyiségű beteg emberrel a környezetében az elmúlt hetekben, hónapokban? Itt errefelé 2-3 fő ha volt….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük