Sorting by

×

Csődöt jelent-e az agglomerációs mintaváros, Veresegyház – Integet a 100-milliós medve szobor…

A Pest megyei Veresegyház 18 000 lakosú város, éves költségvetése 15 995 074 417 forint. A sokak által kedvelt agglomerációs települést Pásztor Béla vezeti, aki gyakorlatilag 1965 óta áll a város élén.

“Vállalati kölcsön” Veresegyháznak

A napokban kiderült, hogy egy helyi építőanyag kereskedő, a KUCSA-KER Kft. segítette ki sürgősséggel a várost, hogy az fizetést tudjon adni a dolgozóinak. A Pénzügyi Bizottság jegyzőkönyve szerint

„a holnapi napon a munkatársak bérét kell kifizetnünk, jelenleg 60 millió forint hiányzik ehhez. Elképzelhető az is, hogy adóelőleg fog érkezni.”

A várost kisegítő KUCSA-KER szeptember 30-ig hitelez a városnak, ebben az esetben csak a banki költségek megtérítését kéri, ha a város késedelembe esne, a jegybanki alapkamatot plusz 5 százalék késedelmi kamatot kell fizetni. Úgy tűnik azonban, erre nem lesz szükség. A város polgármestere Pásztor Béla ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a fizetési napot követően augusztus 6-án megérkezett a 200 MFt” (adóelőleg – a szerk.). A témát az Átlátszó dolgozta fel.

Milliárdos hitel

A 2021-es költségvetésben (4.melléklet) összesen 5,8 milliárd hitelfelvétel szerepel államháztartáson kívülről, ami nem kis összeg az éves 16 milliárdos költségvetéshez képest. A város még márciusban igényelt 3 milliárd forint hitelt, amelyet részben korábbi adósságok kiegyenlítésére, részben fejlesztésekre fognak fordítani. A tervek közt szerepel egy strand létrehozása is, erre külön hitelt terveznek felvenni. A város éves költségvetése 15 995 074 417 Ft, és a polgármester közlése szerint veszteséggel nem kalkulálnak az évben. Hitelfedezetként egy 15 200 m² alapterületű ingatlant ajánlottak fel, amit a bank el is fogadott a polgármester tájékoztatása szerint. A külterületi ingatlant 2017-ben vásárolta meg a település 124 075 649 forintért.

A K&H banktól igényelt összeget többek közt a polgármester álmára, a 2012 óta épülő Álomhegyi-tóra (340 millió), egy kézilabdacsarnok önrészére (412 millió), parkoló kialakításra (115 millió) és ingatlanvásárlásra (660 millió) kívánják fordítani.

Az Állami Számvevőszék nem elégedett

Az ÁSZ augusztus 3-án elkészült jelentése szerint Veresegyház 2018-as és 2019-es működési jövedelme negatív értékű volt. Mint írták:

„a nettó működési jövedelem a az önkormányzati gazdálkodás egyik fő mutatószáma (…) E mutatószám negatív értéke azt fejezi ki, hogy az Önkormányzat működési bevételei nem nyújtanak fedezetet a működési kiadásokra és a hitelek tőketörlesztésére. Ezáltal veszélybe kerül az Önkormányzat működésének pénzügyi fenntarthatósága. A beruházások indítása során mérlegelendő, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, melyek pénzügyi feltétele biztosított, és nem növelik a hiteltartozás mértékét.”

A levél felszólítja az önkormányzatot, hogy készítsenek cselekvési tervet, és azt nyújtsák be az Állami Számvevőszék számára.

Bronzból készült medvét is szeretnének

Ehhez képest bekerült a költségvetésbe egy Medve attrakciós szobor a Szadai úti körforgalomba: 27 940 000 Ft-ért úgy, hogy egy hatalmas medveszobor már állt ott – igaz, műanyagból és nem bronzból készült. Mivel felvetődött a gyanú, hogy ugyanarról a szoborról van szó.

Veresegyház jegyzőjének tájékoztatása szerint

„az idei költségvetésben szereplő Medve attrakciós szobor nem azonos a Blachère Illumination Hungary Kft.-től vásárolt »Medve szoborral«. A 2021. évi költségvetésben szereplő alkotással kapcsolatban – mivel az még az előkészítő szakaszban van – semmilyen dokumentum, így elő- vagy végleges szerződés sem született.”

A műanyag medveszobrot,

hivatalos nevén Teddy Bear 3D fénydekor motívumot bruttó 4 032 504 forintért vásárolta meg a GAMESZ, a városüzemeltetésért felelős szervezet.

(Ha kíváncsi a medve-szobor körüli egyéb érdekességekre, olvassa el a teljes cikket az Átlátszó portálon!)

A NAP HÍREI!>>>>

 

Veresegyháza

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.