Csökken a hőség

Mindössze néhány fokos fokos enyhülés érkezik, de ebben hőségben már az is jól esik az embernek, ha nem felfelé indul el a hőmérő higanyszála, hanem lefelé, még ha apró is az elmozdulás.

A mai nap

A Dunántúlon a déli órákig számítani kell további záporra, zivatarra, majd megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. A Dunától keletre a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, és főként az Északi-középhegység térségében alakulhat ki zápor, zivatar. Az ország keleti felén is északnyugatira fordul, és helyenként megerősödik a szél. A zivatarokat néhol felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 33 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.
napi középhőmérséklet már inkább csak az Alföldön, főként a délkeleti tájakon alakul 25 fok felett.

Zivatarok

A szombat reggel Dunántúl kelet részén fejlődő zivatarlánc tovább halad kelet felé, mely a Duna vonalát átlépve valószínűleg erejét veszti. A zivatarlánc nyomában felhőszakadás (20-40 mm), erős vagy viharos szél (50-80 km/h), egy-egy helyen jégeső várható. Kora délutánig elsősorban egy délnyugat-északkelet tengely mentén (Dunántúl középső és keleti része, Duna-Tisza köze Északi-khg.) fordulhatnak elő még zivatarok. A nap második felében nyugat felől stabilizálódik a légkör.

Orvosmeteorológia

front
VK/pixabay

A keleti területeken is mérséklődik a hőség, de a kánikula arrafelé nem szűnik meg, ezért továbbra is figyelni kell a fényvédő krémek megfelelő használatára és a folyadékbevitelre. Másutt ugyanakkor átmenetileg megszűnik a kánikula. A feloszlóban lévő hidegfront hatására csak a fokozottan érzékenyeknél léphet fel fejfájás, migrén, megnövekedett reakcióidő.

Pollenjelentés

pollen
VK/pixabay

Parlagfű. Hétvégén a parlagfű koncentrációja egyre többfelé nagyon magas szintet érhet el. A csalánfélék és az üröm virágpora jellemzően közepes-magas koncentrációban lesz jelen. Helyenként közepes szintet érhet el az útifű, a libatop- és kenderfélék koncentrációja. A kültéri allergén gombák spóraszáma a magas-nagyon magas tartományban alakul.

Nem árt ha tudja!

10 jó tanács pollenallergiásoknak – Mondjuk a tutit!

Készüljön a holnap éjszaka csodájára

Augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka figyelhetjük meg a legtöbb hullócsillagot, az időjárás is kedvező lesz.
Elkezdődött a nyár utolsó hónapja, és vele érkezik az év egyik legmegbízhatóbb és talán legismertebb meteorraja, az augusztusi Perseidák. Sok más meteorraj is megfigyelhető ebben az időszakban, de egyértelműen ez a legaktívabb és leglátványosabb meteoráramlat a nyár második felében. (Jónás Károly Időkép)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük