Csökkent a csecsemőhalandóság

Mintegy 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon az elmúlt három évben, ami annak köszönhető, hogy a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen javultak – mondta Kocsis István, a budapesti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Ki a koraszülött?

Az orvos a koraszülöttek világnapján elmondta, koraszülöttnek az számít, aki a 37. hét előtt jön világra; az életképesség határa a 23-24. héten van.
Az utóbbiakat – ők körülbelül 500 grammal születnek – 50 százalék eséllyel mentik meg szövődmény nélkül – tette hozzá.
Magyarországon nagyjából 9 százalék körül van a koraszülés aránya, s a cél, hogy ezt a nyugat-európai szintre szorítsák vissza. Ausztriában 1-2 százalékkal jobb ez a mutató – mondta.
Elhangzott az is, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 6-7 ezer csecsemő jön világra egy évben, vagyis a legtöbb Magyarországon.

 

A saját koraszülésem után, 2007 decemberében Lelkisegítők néven indítottunk útjára egy blogot azzal a céllal, hogy a koraszülött gyermeket nevelő édesanyáknak segítséget és támogatást nyújtsunk. A következő évben Magyarország első és azóta is egyetlen, szülők által írt, koraszüléssel foglalkozó, tematikus honlapját hoztuk létre. 2011-ben kiléptünk a virtuális térből. Ekkor alapítottuk meg a Koraszülöttekért Országos Egyesületet. Mondja egy interjúban Nagy Zsuzsa a koraszülöttekért egyesület elnöke.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük