Csöpögtet az Orbán-kormány, adósodjon el nyugodtan tovább! - Aki falusi csok-felvételen törte a fejét, tovább törpölhet, kitolták a kölcsönfelvétel határidejét - Városi Kurír

Sorting by

×

Csöpögtet az Orbán-kormány, adósodjon el nyugodtan tovább! – Aki falusi csok-felvételen törte a fejét, tovább törpölhet, kitolták a kölcsönfelvétel határidejét

Ugyan aki leugrik a közeli “kispiszkosba” pár zsömléért, naponta tapasztalhatja, hogy mi, mennyi és azt is, hogy mennyivel hamarabb ürül ki a családi kassza, az Orbán-kormány azért bepróbálkozott az előre megírt forgatókönyv szerint a nép kábítását. Szerdára is jutott egy ilyen bejelentés: csok-ra fel!

Hirdetés

Vegye, vigye…..

Először érdemes tisztázni, hogy ez egy kölcsön, aminek kemény feltételei vannak!

Meghosszabbítjuk az eredetileg június 30-án lejáró falusi csok  igénylési határidejét december 31-ig. Így további fél évig lesz elérhető 2678 településen

– közölte a kormány Facebookon.

Magyar falu program újratöltve

Részben a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) eredményessége, részben mert a kistelepülések egy jelentős részén még mindig csökken a népességszám, a kormány egyelőre ez év december 31-ig meghosszabbította a falusi csok igénylésének lehetőségét

– mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Gyopáros Alpár felidézte,

a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult, hosszú távú célja pedig az volt, hogy megmentsék azokat a településeket, amelyeken rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben.

A kormánybiztos a falusi csok eredményei között említette, hogy

ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát 2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.

Arra is rámutatott, hogy

ez alatt a körülbelül két év alatt a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban megállt a népességfogyás, sőt döntő többségükben emelkedést tapasztaltak.

Csok – tudja pontosan, hogy mit ír alá, aki felveszi?

A lakosságnak szóló állami támogatások egy részével valamilyen lakáscél valósítható meg. A támogatásoknak azonban speciális feltételei is vannak, ráadásul ezeket több esetben nemcsak az igényléskor, hanem utána még évekig teljesíteni kell. A Bank360 elemzői összegyűjtötték, milyen következményekkel jár, ha valamilyen körülmény miatt vissza kell fizetni a különböző állami támogatásokat.

“A lakáscélú állami támogatások többségénél nemcsak az igénylés során kell megfelelni a feltételeknek, hanem évekkel később is”

– hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Ennek megfelelően, ha időközben megváltoznak a terveink vagy az életkörülményeink – például elválunk vagy mégsem vállalunk gyermeket – előfordulhat, hogy vissza kell fizetnünk a korábban megkapott támogatást. Ez két úton valósulhat meg:

  •  önkéntes visszafizetés,
  •  visszafizetési kötelezettség.

A két mód között jelentős különbség van: az első esetben a támogatott személy önként kezdeményezi a korábban igénybe vett támogatás visszafizetését, a második esetben viszont a szerződés megszegése miatt kötelezik erre – utóbbi esetben a visszafizetéstől számított 5 évig nem lehet beadni újabb igénylést állami lakástámogatásra. Nézzük meg, melyik állami támogatásnál mire lehet számítani, ha valamilyen formában sor kerül a visszafizetésre.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

A csok és a falusi csok keretében több támogatás is igénybe vehető, a vissza nem térítendő támogatás mellett kamattámogatott kölcsönt is fel lehet venni – de az utóbbit önmagában nem. Ez alapján, ha visszafizetésre kerül a sor, az érintheti a támogatást, vagy a támogatást és a kamattámogatást is egyszerre. Az alábbi élethelyzetekben fordulhat elő a csok visszafizetése:

  • gyermekvállalás részben vagy egyáltalán nem teljesítése,
  • válás – kivéve, ha az igénylő a gyermekkel a csokos ingatlanban marad,
  • ingatlan idő előtti elidegenítése,
  •  ha a csok felvételekor vállalt munkálatok nem készülnek el időben.

Akárcsak a támogatás mértéke, a visszafizetendő összeg is függhet a gyermekek számától:

ha három gyermek után 10 millió forintot igényelt a támogatott, és ebből végül két gyermek született meg, akkor a két és a három gyermek után járó támogatás különbözetét, 7,4 millió forintot kell visszafizetnie, illetve bizonyos helyzetekben erre az összegre büntetőkamatot is számolhatnak fel. Ha a felvett kölcsön miatt a kamattámogatást is vissza kell fizetni, annak az összegéről a folyósító bank nyújt tájékoztatást – de alapesetben is köteles minden évben elküldeni az igénybe vett kamattámogatás összegét.

Fontos figyelembe venni

a 2021. januártól a csokhoz kapcsolt támogatásokat is, hiszen ha a támogatott személynek vissza kell fizetnie a támogatást, akkor az bizonyos élethelyzetekben az új támogatásokra is vonatkozhat, ami tovább növeli a visszafizetendő összeget. Ez jelentheti az új ingatlanok vásárlása vagy építése után visszaigényelhető általános forgalmi adót és az illetékmentességet is.

Egy 70 millió forint értékű újépítésű ingatlannal számolva az 5 százalékos áfa összege 3,5 millió forint, a vagyonszerzési illeték összege pedig 2,8 millió forint, amit szerződésszegés esetén a visszafizetendő állami támogatáson felül kell visszafizetni.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.