Csütörtökön indul a legidősebbek oltása, de egyenlőre jóval több a kérdés mint a válasz

Február 4-én, csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása, de egyelőre rengeteg a kérdőjel – hívja fel a figyelmet a NYOSZ közleménye amelyt a Pénzcentrum nyomán ismertetünk.

Mi a NYOSZ

Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ). A hivatalos adatok szerint az egyesület 2016-ban alakult, így határozzák meg önmagukat:

A nyugdíjasok , illetőleg az időskor emberi, állampolgári jogainak védelme, társadalmi és anyagi jogainak érvényre juttatása, érdekeinek képviselete, a nyugdíjas korosztály körében a tudatos fogyasztói magatartás kialakításának elősegítése, a nyugdíjas korosztály tagjainak tudatos fogyasztóvá nevelése, a fogyasztói jogaik védelme és érvényesítése.

Sorban állunk, de meddig és miért

Teszi fel a Pénzcentrumnak eljuttatott közlményében a kérdést a NYOSZ.  Mint azt kifejtik, “de hogy ki, mikor, milyen oltáshoz fog hozzájutni, azt senki nem tudja.” Az egyesület tájékoztatása szerint ma a következőket tudhatja csak az “oltakozásban “érintett korosztály:

  • Többféle védőoltás áll rendelkezésre, amelyek jobbára előre tervezhető módon érkeznek az országba, egy részüket az EU is jóváhagyta, más részüket nem.
  • Létezik egy oltási sorrend, amelyről inkább azt tudjuk, hogy kikre nem vonatkozik.
  • Regisztrálhatunk a védőoltásért, amiről azt tudjuk, hogy aki él ezzel a lehetőséggel, azt figyelembe veszik a sorrend összeállításakor.

A legfeszítőbb kérdések:

  • mikor kapják meg az oltást;
  • milyen oltást fognak felajánlani nekik.

A NYOS szerint mindezek alapján könnyű feladat lenne “elkészíteni egy TAJ-szám szerinti oltáslistát, amelyen napi frissítésben – akár az idő közben elsőbbséget élvezőkkel, és az érkező vakcinák száma szerint módosítva – bárki nyomon követhetné, kb. mikor kerül sorra”. Illetve meglátásuk szerint az is indokolt lenne, “ha a regisztráltaknak naponta feleslegesen érkező emailekben arról is érdeklődnének, hogy az oltásra váró milyen vakcinát fogad el”, így ugyanis “az egyes oltóanyagok szerinti listák is elkészülhetnének.” A közleményben leszögezik

így mindenki nyomon követhetné, március, vagy május a számára “szabadulást” hozó hónap. Vagy esetleg október.

Ez is a járványról szól

Az operatívtörzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília  bejelentette, hogy Kásler Miklós engedélyezte az ún. egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi ellátórendszerbe. A szájsebészeti és a fül-, orr-, gégészeti beavatkozásokon kívül az összes egynapos ellátást igénybe lehet venni a megfelelő higiénés előírás betartásával. Fontos, hogy aki igénybe akarja venni, annál 72 órával korábban PCR-tesztet végeznek. Ha az negatív eredményt hoz, az orvosi beavatkozás napján egy antigén alapú gyorstesztet is elvégeznek nála.(Városi Kurír)

legidősebbek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük