Cudar időjárás vár ránk, nem akármilyen záporok, zivatarok jönnek

A kedd éjszakát követő időjárás: eleinte a Dunántúl térségében erős D-DNY-i szél fúj. Hajnalra ott mérséklődik, a déli országrészben viszont várhatóan felélénkül, viharosra vált a légmozgás. Szerdán további nedves légtömeg áramlik fölénk dél felől, de északról egy hidegfront is súrolja az országot.

Záporok, zivatarok

Sok lesz a felhő, és ugyan továbbra is csak elszórtan, nem mindenhol, de sokfelé alakulnak ki esők, záporok, hevesebb zivatargócok. Kis körzetekben jelentős csapadék is hullhat, de átmeneti napos időszakok is lesznek. Kezdetben élénk, gyakran erős lökésekkel is kísért DNY-i, később a Dunántúlon és a középső országrészben már ÉNY-i szél fúj. Az ÉNY-i széllel hűvösebb levegő érkezhet az északnyugati térségbe, míg keleten, délkeleten kevésbé csökken a hőmérséklet.

Éjjel is sok marad a felhő, de eső, zápor előreláthatólag inkább csak északkeleten, keleten fordul elő. Mérséklődik a légmozgás.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda reggel +5 – +13,

szerda délután északnyugaton +16, délen, délkeleten +23,

csütörtök reggel +7 – +12 fok körül alakul.

Ilyen lesz a folytatás

Csütörtökön gyenge vagy mérsékelt légmozgás mellett továbbra is változékony, záporokkal, zivatargócokkal tarkított időre van kilátás, de a szerdainál több napsütéssel. A hőmérséklet ismét viszonylag magasra emelkedik, fülledt lesz a levegő.

Pénteken újabb hidegfront súrolja a térséget növelve a csapadékhajlamot. Marad a labilis, nedves légtömeg, zömében erősen felhős ég. Országszerte megvan az esélye eső előfordulásának, akár többször is eleredhet, de így is maradhatnak körzetek, ahol nem esik. Zivatarok elsősorban a Dunától keletre valószínűek. Visszaesik a hőmérséklet.

– A hétvége időjárása is a változékonyság és a felhők jegyében telhet átmeneti naposabb időszakokkal, illetve elszórtan záporokkal, zivatarokkal. Vasárnap esetfelé érkezhet egy erősebb hidegfront viharos széllel, ami talán kisöpri a nedves légtömeget a térségből.

Hétfőtől nyugodtabb, csapadékmentes, napos idő kialakulása látszik most a legvalószínűbbnek.

Közlekedés meteorológia

Szerdán elszórtan, de szerte az országban előforduló záporoktól, zivataroktól csúszósak az utak. A zivatarok okozta figyelemzavar, ingerlékenység is fokozza a balesetek kockázatát.

Orvosmeteorológia

Szerdán nedves, labilis légtömeg lesz felettünk. Kezdetben melegfront, délután azonban már hidegfront hat a szervezetünkre, ami jelentős terhet ró a szív- és keringési rendszerre. A krónikus betegek tünetei erősödhetnek, nehézlégzés, vizesedés, szédülés, szívritmus zavar léphet fel. Ajánlott fokozottan figyelni a tünetekre, mert a fokozódó görcskészség miatt a szívrohamok, agyérgörcsök száma is megszaporodik ilyen légköri helyzetben! A fiatal, egészséges szervezetre is hatással lehetnek a zivatarok: nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet. Pozitívum, hogy a csapadék hatására némileg csökken a levegő por- és pollentartalma. A jelenleg virágzó, azaz allergiás tüneteket provokáló növények: nyír, tölgy, platán, fűz, gyertyán, kőris, ciprus- és tiszafafélék. A kevésbé jelentős allergének közül közepes koncentrációban van jelen a levegőben az eperfafélék, a bükk valamint a dió pollenje.

Forrás: Eumet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük