Egy széthullt jogállam romjain lehet marakodni, s nem átallnak jogállamra hivatkozni meg szolidaritásra. Nem egyszerű  világ amiben élünk.


 Egyszerű dolgokra vágyom.

Például arra, ha kimegyek az utcára, ne zsidózzanak vagy cigányozzanak körülöttem. A boltban ne röhöngjenek buzis vicceken. Ne fordítsák el a fejüket, ha fogyatékkal élőt látnak. Ne hazudják, hogy nincs szegénység. Ne riogassanak erőszakoló migránsokkal. Ne haveri alapon és érdemtelenül szerezzenek pozíciót az arra érdemtelenek. Ne fordítsák el a fejüket, ha hajléktalant látnak.
Ilyen rém egyszerű dolgokra vágyom. És még több ehhez hasonló rém egyszerűre. Miért?-kérdezhetik a nagyon okosak. Miért, hisz nem vagy érintett? Mi közöd mindehhez? Nekem az egyszerű embernek, egyszerű dolgokhoz van közöm. Egyszerű, ha valaki szívből rám mosolyog, mert nem bántják azért, aki.

Szalonnácik vagy szitoknácik között lehet választani

De csak az árnyak nőnek és a sötétség e hazában. Mintha farkasok marnák a lelkeket. Ez valami generációkon átívelő, zsigeri nèpérzület lehet? Frusztált, sérült e nemzet, hogy újabb és újabb bűnbakokat keres, s közben önmaga sokarcú tálentumát tiporja sárba? Hát tényleg az az út, tényleg affelé megyünk, hogy szalonnácik vagy szitoknácik közt kell választani? Bár már a kettő lassan felcsérelhető, még akkor is, ha cuki vagy ciki mázba bújnak az ordasok. E honban az emberi jogokért ritkán állnak ki tömegek. Egy széthullt jogállam romjain lehet marakodni, s nem átallnak jogállamra hivatkozni meg szolidaritásra. Hát hol volt az a nyűves szolidaritás akkor, ott, az elején, amikor a demokrácia alappillérei megrendültek? Hol volt akkor amikor a közbeszédben szabaddá vált újra az antiszemitizmus vagy a rasszizmus? Hol volt akkor, amikor a munka becsületét közmunkává silányították? Hol volt akkor, amikor a tankötelezettséget 16 éves korra csökkentették? Hol volt akkor, amikor eltüntették a nőket a közéletből? Hol volt, amikor több mint félmillió ember kitántorgott innen? Hol volt amikor az egészségügyet vagy a kultúrát tönkretették? Hol volt amikor a sajtó propaganda géppé vált?
Itt a túlélés záloga egy potentát ülepének nyalása? Itt a mellveregető magyarkodás a kulcs?
Én egy egyszerű ember vagyok. Szolidaritásom is van.
Mécsest gyújtok az ablakomban a hazámért, fáklyás menet helyett. 

Hasonló: Törvénytisztelő állampolgár vagyok, de ha a törvények felrúgják az emberséget, akkor nem tehetek mást, törvényszegő leszek.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét