Sorting by

×

Czeglédy Csaba: Végre valami jó is történt 13-án

Ma hirdetett ítéletet az Európai Unió Bírósága Luxemburgban a Human Operator Zrt. kontra Magyar Állam (adóhatóság) ügyben, ahol hallgatóságként az én ügyvédeim és párom ott voltak, a Magyar Államot nem képviselte senki.

Azért büntette meg az adóhatóság az általam vezetett céget, mert 2015-ben jogtalanul igényeltük vissza az áfát. Ez az egész év vonatkozásában 821 millió forintot jelent.

Ma kimondta az unió bírósága, állam, cég, adóhatóság,

hogy nem az általam vezetett cég, hanem az adóhatóság járt el törvénytelenül. Az adóhatóság az uniós jogba ütközó módon módosított Áfa-törvényt alkalmazta velünk szemben.

Persze felmerül a kérdés, hogy ennek van-e hatása az ellenem és társaim ellen folyó büntetőügyre. Csak egy példát hozok fel: az előzetes letartóztatásomkor ezt a 7 marasztaló NAV-határozatot lobogtatta az ügyész a nyomozási bíró előtt, és fröcsögve hangoztatta, hogy ezek a navos határozatok bizonyítják, hogy én törvénybe ütköző módon jártam el. A nyomozati iratokban is benne vannak ezek a határozatok. A 3.2 milliárd forint áfába is beleszámolta ezt az összeget is az ügyészség.

Na, ezekről a határozatokról mondta ki ma az Európai Unió Bírósága, hogy törvénytelenek, és a Human Operator Zrt. NEM jogellenes módon járt el. A Parlament és az adóhatóság sértette meg az uniós szabályokat.

Ha itthon nem véd meg senki, majd az uniós szervek és a bíróság megvéd

A fanyalgóknak pedig azt üzenem, hogy bár a vádiratot nem ismerem, mivel csak a sajtóból tudom, hogy vádat emeltek ellenem, a velem közölt gyanúsítás szövegében szó szerint ez szerepel: (…) befogadott bizonylatok alapján szövetkezetként, időszakonként az alábbi táblázat szerinti áfatartalmat helyezte jogtalanul levonásba a Human Operator Zrt.” És itt következik egy táblázat, benne a 2015. év 12 hónapja is.

Az adóhatóság valósnak ítélte a befogadott számlák tartalmát, de jogellenesnek vette az áfa levonását. Az ügyészség az igazát többek között azzal a 7 NAV-határozattal próbálja bizonyítani, amiről ma kimondta az EuB, hogy törvénytelenek.

Forrás

Vissza a múltba …

Czeglédyék álláspontja szerint Magyarországon 2015. január 1-jén úgy változott meg az áfatörvény a Kósa Lajos fideszes képviselő által benyújtott úgynevezett fordított áfa bevezetésekor, hogy arra nem volt engedély az Európai Tanácstól.

A Humán Operátor azt hangoztatta, hogy a cég nem a magyar áfatörvény szerint fizette az adót, hanem az uniós irányelveknek megfelelően. Szerintük a magyar jogszabály sértette az uniós jogot. Az Európai Tanács csak 2015. december 15-én fogadta el a magyar módosítást, amely ezután nem visszamenőleges hatállyal léphetett életbe.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.