Czeglédy: Hende Csaba harcos hallgatása közbérlakáseladás-ügyben - akik hétről-hétre élnek és a létfenntartásukért küzdenek, úgysem mennek el szavazni - Városi Kurír

Sorting by

×

Czeglédy: Hende Csaba harcos hallgatása közbérlakáseladás-ügyben – akik hétről-hétre élnek és a létfenntartásukért küzdenek, úgysem mennek el szavazni

Szerdán kezdi el tárgyalni az Országgyűlés a fideszes Böröcz László törvényjavaslatát, aminek lényege, hogy a bérlőknek kötelesek legyenek az önkormányzatok töredékáron eladni az összes közbérlakást.

Hirdetés

Hende Csaba  – aki azon túl, hogy jogász és szombathelyi országgyűlési képviselő, a Törvényalkotási bizottság elnöke is – annak ellenére sem emelte fel a szavát a törvénytervezet ellen, hogy az két lábbal tiporja a fideszes Alaptörvényt, elveszi önkényesen az önkormányzatok vagyonát, és ellehetetleníti a lakhatási krízishelyzetben lévők segítését.

Csak Szombathelyen ez 1000 lakást fog érinteni a 2100-ból,

azaz ennyi lakást biztosan megvennének a bérlők, akik többsége esetében sajnálatosan ingatlannepperek fognak eljárni.

Az önkormányzati lakások bérlőit nagypénzű idegenek fogják megkeresni, hogy kifizessék helyettük a vételárat, amihez még hozzádobnak majd párszázezer forintot a gyors meggyőzés érdekében. Ez a bérlő nagyon gyorsan kívül fogja találni magát az addig biztos lakásán, és újra sorba áll majd önkormányzati bérlakásért, csak akkor már nem fogunk tudni neki adni.

A szombathelyi önkormányzati közbérlakásokban élők döntő többsége szociális alapon kapott otthont,

és jelenleg sincsenek jó anyagi helyzetben. (Ezen kívül vannak még, akik szolgálati lakásban laknak, vagy bérlőkijelölési jog folytán jutottak önkormányzati lakáshoz, vagy például 35 év alatti diplomásként kaptak lakást.) Legutóbbi fogadónapomon például egy olyan önkormányzati bérlő keresett meg, akinek 14 éve még én segítettem alpolgármesterként, hogy önkormányzati lakáshoz jusson három gyermekével, most is abban a többszobás közbérlakásban laknak, azonban sok neki a havi 27.000 forint bérleti díj, és szeretne kisebb lakásba költözni, két gyermeke már kirepült.

Akinek a havi 27.000 forint is sok bérleti díjra, az még részletre sem fog tudja megvenni önkormányzati lakását.

Az megfontolandó,

hogy akik határozatlan idejű szerződéssel laknak 30-40 éve az önkormányzat – korábban a tanács – által biztosított lakásban, azok megvehessék ezeket – ez például Szombathelyen 360 családot érint –, azonban ez esetben sem kerülhet arra sor, hogy a közösség vagyonát képező lakáscélú ingatlanokat akár 10,5%-os áron meg lehessen venni úgy, hogy önkormányzatokat az állam nem kompenzálja.

Nem csak a magánvagyont, hanem a közvagyont is tiszteletben kellene tartani, mert társadalmi berendezkedésünk egyik lényege, hogy teljes kártalanítás nélkül senki vagyonát nem lehet elvenni, ezért enélkül az önkormányzat vagyonát sem lehet magáncélra kisajátítani.

Ha az önkormányzatokat az állam nem kompenzálja, akkor az eladott lakások helyett nem tud lakásokat venni az önkormányzat.

Kíváncsi vagyok, mit szólnak ehhez például mindazok,

akik túlórát, másodállást vállalva, sok mindenről lemondva nyögték 15-20 éven át a törlesztőrészletek fizetését, hogy otthonuk végre ne a banké, hanem sajátjuk legyen. Azért vehessenek meg többen töredékáron önkormányzati lakásokat, mert pár éve pont a szociális helyzetük miatt gondoskodtak róluk az önkormányzatok?

A legnagyobb gondot viszont az jelentené, hogy amennyiben kötelezően el kellene adni az önkormányzati lakásokat, jövőre már senkinek sem lehet majd segíteni, mert nem lesz miből közbérlakást adni.

Minden évben sok lakás ürül meg – elhalálozás, saját lakásba, más településre költözés -, ezért lehet egyáltalán a lakhatási krízishelyzetben lévők egy részének lakást biztosítani. Jól mutatja a Fidesz működését, hogy Szombathelyt jövő tavaszig képviselő

Hende Csaba országgyűlési képviselő egyáltalán nem konzultált a szombathelyiekkel, sem a városvezetéssel, sem a szakemberekkel.

Ha ezt megtette volna, akkor tudná,

hogy a törvény megszavazása esetén megsemmisül a szombathelyi bérlakásgazdálkodás, és jövőre már senkinek nem fog tudni az önkormányzat lakást biztosítani.

Bár könnyen lehet, hogy a fideszeseket, így Hende Csabát a szociálisan kiszolgáltatottak nem érdeklik, ugyanis akik hétről-hétre élnek és a létfenntartásukért küzdenek, úgysem mennek el szavazni. Azonban én azért lettem képviselő, hogy értük is tegyek – írta közösségi oldalán a képviselő-jelölt jelölt.

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Czeglédy: Hende Csaba harcos hallgatása közbérlakáseladás-ügyben – akik hétről-hétre élnek és a létfenntartásukért küzdenek, úgysem mennek el szavazni

  • 2021.05.25 - 10:00
    Közvetlen hivatkozás

    Döbbenet, hogy egy újabb világválság közepén járvány időszakban teljesen tönkreteszik az önkormányzatok és benne az emberek életét. Ez azt jelenteti, hogy a nagy népvezérnek hitt Orbán leleplezi magát: nem szereti népét.Ha ezt megteszi egy évvel a választások előtt, magának is fog ezzel ártani. Javasolom, hogy az önkormányzatok, mint a 2.hatalmi ágazat a központi mellett a helyi hatalom, akinek feladata a polgárokról való helyi gondoskodás, pont ezért a nagy veszteségért kérjenek kölön forrást az EU-tól, a helyreállítási alapból.Mindenki tud számolni és belátni, hogy ez a kormány mennyire gonoszul bánik a helyi hatóságokkal, a sok adó elvételével.Nincs a tudatában a szociális feladata, csak a propaganda eszközeivel tartja fent a hatalmát.Lesüllyedt az egyház is, hogy nem menti meg a magyar lelkeket a verbális harctól, melyre Orbán belehajszolta a népet. Ő kezdte a harcosságot, csak el kell olvasni újra 30 év újságjait,akár az ő általa írt 20 év című könyvét is.Bár ne kellett volna csalódnom benne, egy utánam következett generációban, de a pénz lett az Isten, az Érdek szféra, megfizetni egy réteget, a többi meg nulla ember.A Kádár korszakot is reálisan kellene elemeznie a történészeknek, mert egy munka és szolidáris alapú társadalom volt, és akkor még kulturális forradalom is volt, mert ez az ágazat is dotált volt.Békésen jöttünk át 90-ben a polgári demokráciába felnőttként, és az akkori 30,40,50 évesek ma nyugdíjasok és csak döbbenten nézik, hogy milyen arrogáns stílusban lekezelve bánik a kifosztott népével, 1 % vagyonos lett, 99 % meg kárvallottja lett a rendszerváltóz ásnak. Jómagam csak tudásban lettem több, mert bejött az amerikai, indiai és kínai filozófiai tudás, mely a korábbi világtudás alapja, igy most a kontinensünkön találkozott a kozmikus, egyetemes tudás,amit el kellene használnia a magyaroknak az evolúciós fejlődés miatt, de ilyen atomokra hullott ország erre nem képes, mert saját magunkat gyengítettük le a szolidaritás hiánya, de az európai humanizmus, mint érték felszámolásával.M.o. ma csak egy fogyasztói társadalom, már nem köztársaság, nem nemzet, nincsenek eszmei víziói a jövő nemzedék érdekében.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.