Czeglédy képviselő-jelölt lett, kiengedhetik az előzetesből

Hivatalosan nyilvántartásba vette Czeglédy Csabát Vas megye 1. számú választókerületének választási bizottsága, miután a csalással gyanúsított ügyvéd, aki jelenleg is a szegedi börtönben ül előzetes letartóztatásban, összegyűjtötte az induláshoz szükséges 500 ajánlást.

Az Index Czeglédy ügyvédjére hivatkozva azt írta, hogy a választási bizottság egyhangúlag döntött Czeglédy jelöltté válásáról. A nyugat.hu már szerdán megírta, hogy a szombathelyi székhelyű választókerületben 700 aláírást gyűjtöttek össze neki azért, hogy független jelöltként indulhasson. A helyi választási bizottság határozata ellen ugyanakkor a névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet fellebbezést nyújthat be. Ha ez megtörténik, tehát ha valaki fellebbez, végső soron a Kúria dönt Czeglédy jogerős nyilvántartásba vételéről.

A Fidesz szóvivője a Czeglédy indulásának hírére azt mondta, Czeglédy visszaél a joggal, és szökni készül a börtönből, amit Czeglédy ügyvédje útján cáfolt. Az ügyészség korábban azt közölte, hogy Czeglédy Csaba képviselő-jelöltségének jogerős nyilvántartásba vételét követően dönthetnek majd az előzetesben lévő politikus ügyében.

A Patyi András vezette NVB még betarthat Czeglédynek

Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a jogerősen nyilvántartásba vett jelölteteket a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg azzal az eltéréssel, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság határoz. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Patyi András vezette NVB Czeglédy mentelmi jogára hivatkozva úgy dönt, hogy a politikus indulhat a választásokon, és így kijöhet az előzetes letartóztatásból.

Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó:

Megjelent a Czeglédy-rendelet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük