Czeglédy Csaba: lehallgatási-botrány – egy kis összefoglaló és gyorstalpaló

Mi az a Pegasus-botrány? Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

Czeglédy eligazít

1) A képen Czukor József látható (balra) Benjamin Netanyahu volt izraeli miniszterelnökkel 2018. február 13-án

Czukor József Orbán és Kövér kedvenc kémje, többször vezette az Információs Hivatalt, jelenleg svájci nagykövet. A rendelkezésre álló adatok alapján 2018 elején, Czukor februári izraeli látogatása után kezdtek tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasus nevű izraeli kémprogrammal.


(2)Az izraeli NSO Group nevű vállalkozás hírszerzésre alkalmas szoftvereket gyárt,

saját honlapja szerint kizárólag államok bűnüldöző és hírszerző szervei számára értékesíti technológiáit azzal a céllal, hogy a bűnözés és a terrorcselekmények megelőzése révén életeket mentsen. Ők hozták létre az okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramot, a Pegasust.

(3) A Pegasus ún. kiberfegyvernek számít,

azt az NSO Group csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak.

(4) A tényfeltáró újságírók szerint adat merült fel arra,

hogy a Magyar Kormány, illetve annak szervei is vásároltak, béreltek a kémprogramból, illetve felhasználói jogot szereztek hozzá.

(5) Az NSO Group tegnap közleményt adott ki,

és tagadták, hogy ők közvetlenül bárkit megfigyeltek volna, bárki telefonját feltörték volna, tőlük csak államok vehetik meg ezt a programot.

(6) Azt, hogy a Magyar Állam figyelte meg az állampolgárait

ezzel a kémprogrammal alátámasztja, hogy egy egykori NSO-alkalmazott elárulta a Washington Postnak, hogy a magyar kormány is vásárolt a Pegasusból.

(7) Magyarország tehát az adatok alapján díszes társaságba került:

rajtunk kívül Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, India és az Egyesült Arab Emírségek vásárolták meg ezt a programot. A „Forbidden Stories” nevű tényfeltáró újságírói hálózat az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO Group ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz, amely adatbázisban több mint 300 magyar „célszemély” telefonszáma is megtalálható, köztük újságírók, ellenzéki politikusok, vállalkozók, ügyvédek.

(9) Szijjártó Péter külügyminiszter csupán azt tagadta,

hogy az általa felügyelt Információs Hivatal vásárolt volna ebből a kémprogramból, azonban az IH-n kívül van még négy nemzetbiztonsági szolgálat:

 • az Alkotmányvédelmi Hivatal,
 • a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat,
 • a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat,
 • valamint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

(10) Amit nem tudunk,

hogy ezen négy szervezet hozzájutott-e a kémprogramhoz azzal, hogy Szijjártó Péter sem az igazmondásáról híres.

(11) A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény

alapján meghatározott esetekben a titkos információgyűjtést az igazságügyért felelős miniszter engedélyezi. Ezért is fals Varga Judit miniszter azon nyilatkozata, hogy a titkosszolgálatok működtetése szakmai feladat Magyarországon, amely teljes mértékben független a politikától. Egyszemélyben ő, Orbán kesztyűbábja dönt arról, kiről lehet nemzetbiztonsági okból titkosan információt gyűjteni.

(12) Az időrend alapján inkább a korábbi igazságügyminiszter, Trócsányi László lehetett

az, aki a törvénytelen megfigyeléseket engedélyezte, feltéve, ha nem a szolgálatok „magánakciójáról” van szó. Hozzáteszem, utóbbi is törvénytelen.

(13) Az Igazságügyi Minisztérium által adatigénylésre kiadott számok szerint

míg 2018-ban 1282 nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre kaptak engedélyt a nemzetbiztonsági szolgáltatok, addig 2019-ben már 1340-re, ha pedig idén az első negyedéves számokhoz hasonlóan alakul az egész év, akkor 2021-ben 1700-nál több is összejöhet. A növekedést jól érzékelteti, hogy 2015-ben még csak 1038 ilyen művelet volt, 2016-ban 1151, 2017-ben pedig 1256.

Csaknem 500 nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést engedélyezett Varga Judit igazságügyi miniszter 2021-ben bő negyed év alatt: április 14-ig 499 esetben kaptak engedélyt a szolgálatok.

(14) A magyar szabályozás annyira laza,

hogy nem véletlenül nyilatkozta ezt Pintér Sándor belügyminiszter pár évvel ezelőtt a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtti meghallgatásán: „Magyarországon egyetlen ember sincs, akit törvényes körülmények között ne lehetne megfigyelni, lehallgatni.”

(15) Pintér Sándor továbbá azt is nyilatkozta,

hogy azt ellenzéki képviselők konkrét kérdéseit kész az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága zárt ülésén megválaszolni.
Azonban van egy kis bökkenő: a Fidesz frakció közölte, nem fognak részt venni a bizottság ülésén, így aztán az határozatképtelen lesz.

(16) Tény, hogy a magyar célszemélyek

közül többek által használt telefonokban megtalálták szakértők annak nyomát, hogy azokat a tárgybeli kémprogram használatával feltörték.

(17) A törvénytelen megfigyelés tényét erősíti,

hogy teljességgel életszerűtlen, hogy a sajtóban már nevesített célszemélyek vonatkozásában mind megalapozottan merült volna fel például Magyarország függetlenségét, politikai, gazdasági, védelmi vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető törekvés, tevékenység.

A kérdés nagyon egyszerű:

a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok használták-e az elmúlt években a Pegasus nevű kémprogramot, és ha igen, azt a miniszter engedélyezte-e? Ha ezekre igen a válasz, akkor ennek börtön lesz a vége.

Forrás

Kapcsolódó

 

 botrány

4 thoughts on “Czeglédy Csaba: lehallgatási-botrány – egy kis összefoglaló és gyorstalpaló

 • Na, elég! Most már tényleg besokalltam ennyi szemétkedéstől, ennyi ármánytól! És mindezt az igaz magyar erkölcs és a kereszténység útmutatása szerint és alapján! Ha még ebbe se buknak bele, akkor …

 • Aljas mocskos kormány, egy elmebeteg hataloméhes cigánnyal az élen, legyen ebből már elég, a választások után börtönben a helye ennek FIDESZ SZEKTÁNAK,

 • „..okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogram..”

  Soros György, születési nevén Schwartz György. Wikipédia.
  ***
  Hogy is jön a kettő össze ?
  Krimikben szokták kérdezni: „Kinek az érdeke”.
  Mosott aggyal persze nehéz, de dokikám aki nem teljesen hülye az azért kicsit elgondolkodhat.

 • Szivi, csak úgy látatlanban: te szőke vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük