Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter – Frissítve!

A legfőbb ügyész pénteken indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte a legfőbb Ügyészség az MTI-vel. Az indítványról a Nemzeti Választási Bizottság határoz.

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát csütörtökön jogerősen nyilvántartásba vették országgyűlési képviselőjelöltként. A képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll.

A Csongrád Megyei Főügyészség ezért Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően a nyomozást felfüggesztette, és Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette.

Hozzátették: az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja az NVB elnökénél, Polt Péter ezt pénteken megtette. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.

DK: a Czeglédy-üggyel Gyurcsányt akarják lejáratni

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány a Czeglédy-üggyel Gyurcsány Ferencet akarja lejáratni.

A párt szóvivője sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a Hír TV csütörtök esti műsorában Czeglédy Csaba azt mondta, előzetes letartóztatása idején rá akarták venni, hogy tegyen hamis tanúvallomást Gyurcsány Ferenc ellen. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: ezzel bebizonyosodott, hogy Czeglédy Csaba “egy politikai indíttatású koncepciós per áldozata”, Polt Péter legfőbb ügyész pedig Orbán Viktor “bűntársa”. A hatalomnak az üggyel az volt a célja, hogy leszámoljon Gyurcsány Ferenccel – fogalmazott.

A politikus azt mondta, hogy a Sukoró-ügyben elítélt Tátrai Miklós és Császy Zsolt is azért vannak börtönben, mert nem voltak hajlandóak hamisan vallani DK elnöke ellen.

“Ezek az emberek hősök, akik példát mutatnak az egész nemzetnek – foglalta össze véleményét Gréczy Zsolt.

A szóvivő egy kérdésre azt válaszolta, nem tud arról, hogy börtönből való távozása óta Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc találkoztak volna.

Czeglédy Csaba csütörtök este hagyta el a börtönt, mert képviselőjelöltként mentelmi jogot kapott és az ügyészség megszüntette az előzetes letartóztatását.

Gúr Nándor: helyes, ha Czeglédy nyilvánosságra hozza azt, amiről tudomása van

A szocialista politikust mai sajtótájékoztatóján megkérdezték Czeglédy Csaba legfrissebb nyilatkozatáról, miszerint megpróbálták rávenni, hogy Gyurcsány Ferenc ellen valljon és hogy azért kerülhetett börtönbe, mert terhelő információkat tud kormánypárti politikusokról. Gúr Nándor azt mondta, Czeglédy Csaba független jelölt, minden cselekedete rá tartozik. Hozzátette: helyesnek tartja, hogy ha Czeglédy Csaba nyilvánosságra hozza azt, amiről tudomása van.

Az NVB felfüggesztette Czeglédy Csaba mentelmi jogát

Felfüggesztette Czeglédy Csaba (független) képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Az ülésen négyen szavaztak a felfüggesztésre, ketten ellene.

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele csütörtökön vált jogerőssé. Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken.

Az NVB következetes gyakorlatát folytatva, pénteki ülésén azért függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Czeglédy: helytelen döntést hozott a választási bizottság

Czeglédy Csaba szerint jogilag helytelen döntést hozott a Nemzeti Választási Bizottság pénteken, amikor a mentelmi jogát felfüggesztette.

A szombathelyi önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) , független országgyűlési képviselő-jelölt  a testület ülése után újságíróknak úgy fogalmazott: a döntésen nem lepődött meg. Nem tartotta helyesnek a választási bizottság döntését, úgy értékelte: egy egyértelműen kényszerintézkedéssel fenyegetett ellenzéki képviselő esetében annak kellett volna helyt adni, hogy választójoga, illetve a szombathelyi választóknak az a joga, hogy rá szavazhassanak, ne csorbuljon.

Jelezte, hogy nem kívánja a büntetőeljárást „megúszni”, nem érdeke az eljárás akadályozása. Hozzátette: az az álláspontja, hogy eddig jogtalanul tartották fogva, és erre az NVB mostani döntésével továbbra is lehetőséget ad.

Szerinte az előzetes letartóztatás egyik legfőbb oka az volt, hogy a szökésétől tartottak. Mint mondta, annál jobban, mint hogy jelen volt a bizottság ülésén, és kiállt a sajtó elé nem tudja demonstrálni, hogy nem kíván elszökni.

Megjegyezte: a büntetőeljárásról szóló törvény alapján nem lehet ugyanabban az ügyben valakit kétszer őrizetbe venni, és kíváncsian várja ebben az ügyben hogyan fogják „teljesen törvényellenesen” az újbóli előzetes letartóztatását indítványozni.

Szerinte a mostani kormánypártoknak van félnivalójuk attól, hogy szabadlábon van. Az elmúlt hónapokban több olyan ügy került volna nyilvánosságra, ami teljesen más színben tüntetné fel a Fidesz és a KDNP képviselőit a választók előtt. A büntetőeljárás és a letartóztatása a 2018-as választásokkal állt összefüggésben – jelentette ki, hozzátéve: áll a büntetőeljárás elé, meg fogja tudni védeni magát. Közölte: részt kíván venni a választásokon és Szombathelyen a mandátumot meg is kívánja nyerni.

Arról, hogy akar-e fellebbezni, azt mondta: van jogorvoslati lehetőség, szemben az NVB álláspontjával. Jelezte: hétvégén a Kúriához fog fordulni az ügyben.

Czeglédy Csaba újságírói kérdésre azt mondta: még nem találkozott Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével, szerinte erre hétfőn sor kerülhet.

Saját magát baloldali érzelműként, félig MSZP-sként, félig DK-sként, utalva a DK kiválásra, „elvált szülők gyermekeként” jellemezte. Mint mondta, ő jelen pillanatban is MSZP-tag, bár tagságát felfüggesztette, mielőtt indult volna. Azzal ugyanis senkinek nem akart problémát okozni, hogy az MSZP vagy a DK színeiben méreti meg magát.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hol van az a pénz, amit nem fizetett ki a diákoknak, azt mondta: ha nem akadályozták volna meg cége működését nyáron, akkor az a száznál kevesebb ember, aki nem kapta meg a bérét, már rég hozzájutott volna. Szerinte az a legócskább hazugság volt, hogy több ezer károsult lenne. Sem neki, sem munkatársainak nem volt szándéka arra, hogy az emberek ne kapják meg jogos juttatásukat – tette hozzá.

Az a több tucat ember, aki a családtagjaival, vagy cégével felvette a kapcsolatot, az ősszel megkapta a bérét. Szavai szerint az ő felelőssége a történtekben az, hogy amikor elindították több ezer ember bérének kifizetését, nem volt meg még a fedezet, hogy mindenkinek elmenjen a juttatása.

Arra a felvetésre, hogy Ausztriában vannak-e további aranyrudak, közölte: az ügyészség nagyon kiterjedt vizsgálatot folytatott Ausztriában, milyen titkos és rejtett vagyona van, de a széfen kívül semmit nem találtak. Kijelentette: sem Magyarországon, sem külföldön semmilyen vagyont nem rejteget.

További kérdésre közölte: eddig nem érintett településekre vonatkozó Elios-, illetve OLAF-anyagok vannak a birtokában, ezeket a hétvégén tanulmányozza és eljuttatja a sajtónak.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Czeglédy állítja, megpróbálták rávenni, hogy valljon Gyurcsány ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük