Czutor Zoltán: rettenetes felelőtlenség csendben maradni egy olyan világban, ahol harsognak az ordas eszmék

Czutor Zoltán zeneszerző, szövegíró, előadó, tanár. A Belmondo együttes énekese. A zenésszel a Népszava készített figyelemreméltó interjút.

Komolyan gondolom….

Czutor Zoltán egy, a Magyar Hang főszerkesztőjét, György Zsombort támadó műsorról szóló Facebook-posztot kommentelt:

„Ezek kierőszakolják maguknak, hogy egyszer csak majd ugyanúgy kezeljük a fidesz szavazót, mint hajdanán a nyilas suhancokat, vagy az AVH-st. Meg fogják csinálni, hogy a köznép úgy is bánjon majd el velük.”

Posztjáról ma így gondolkodik:

“Talán szerencsésebb lett volna, ha a Fidesz-szavazók helyett a műsor szerkesztőit és a médium vezetőit nevezem gyűlöletet szítóknak. Komolyan gondolom, hogy előbb-utóbb a gyűlölködéssel és a végtelenül trágár, rágalmazó, megbélyegző és kirekesztő beszédeikkel el fogják érni, hogy ellenük fordul a népharag, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Nem kellene megvárni azt a pillanatot, amikor már mindenkinek van olyan szerette, ismerőse, kollégája, akit nemtelenül megtámadnak és pellengérre állítanak”

“…nem maradhatok csendben…”

Hangsúlyozta, egy átlagembernél tízszer vagy százszor több embert meg tud szólítani. Annál sokkal többet nem. Emiatt sokkal nagyobb a felelőssége is:

“…ezt abban élem meg, hogy nem maradhatok csendben az ártatlanok bántalmazásával, az igazságtalansággal kapcsolatban. És felnőtt, felelős szavazó polgárként a nem nyilvánosság előtt szereplő embereknek is van felelősségük. Az ókori görögöknél azt a felnőtt szavazópolgárt, aki nem volt hajlandó véleményt nyilvánítani a város, a polisz ügyeiben, tehát a politikában, idiótának hívták. Ha nem is idiotizmus, de rettenetes felelőtlenség csendben maradni egy olyan világban, ahol harsognak az ordas eszmék, és ezeket a legkomolyabb kommunikációs apparátus támogatja minden eszközzel.”

“…a pánik jele….”

Az énekes szerint 2010-óta borzalmas módon eldurvult a közbeszéd, az alpári gondolatok nyilvánossága:

“..amiatt, hogy a televíziós vitaműsorokban, amelyeket hagyományosan kultúremberek készítettek, mostanra teljesen elfogadottá vált a legmocskosabb rágalmazó beszéd és a trágárság. Ez jel is, a pánik jele. Ha tényleg meggyőződésük lenne, hogy megvan a kényelmes többségük, akkor elegánsan, végtelen nyugalommal hátradőlnének és mértéktartóan beszélnének harc helyett. ”

“…földindulás…”

Kitért arra, hogy szerinte sajnálatos módon az aktuális ellenzék itt sosem kapott tisztességes lehetőséget arra, hogy kifejtse a véleményét, többek között ez is okozta azt a földindulás szerű változást, ami 2010-ben bekövetkezett:

Szerk. megjegyzése: tisztelem a művész véleményét, de én ezt másképpen éltem meg. Főleg 2006 ősze után a közmédiában a Fidesznek talán még több megszólalási lehetősége volt, mint a kormánypártoknak. Sok Szijjártó -Orbán magyar hangjának- szólamra emlékszem az akkori időkből.

“A Fidesz uralta köz- és kereskedelmi médiában pedig semmilyen megszólalási lehetősége nincs annak, aki akárcsak kérdéseket tesz fel, vagy aggodalmát fejezi ki, és akkor még nem is jutottunk el odáig, hogy harcosan támadja a kormányt. Az egyetlen országos könnyűzenei rádióban – ami a közrádió része – évek óta senki nem jelenhet meg a zenéjével, aki egy kicsit is ellenzéki.”

“Kicsit baloldali vagyok…”

Saját magáról úgy fogalmazott, nem pártok, hanem értékek mellett kötelezte el magát:

“Kicsit baloldali vagyok, keresztényi megfontolásokból, mert a szegények és elesettek támogatása az egyik legfontosabb keresztényi princípium. Kicsit liberális vagyok szintén keresztényi megfontolásokból, mert az egyén szabad akaratának érvényesülése és önrendelkezési joga szintén nagyon fontos keresztényi princípium. Konzervatív is vagyok, a magyar kultúrában nőttem fel, abban dolgozom. Nagyon erősen fogalmazok a dalszövegeimben és egyéb megnyilvánulásaimban is, de soha nem a destruktivitás, hanem a figyelemfelhívás a célom. ”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük