D-vitaminnal a koronavírus ellen?

Megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén az immunrendszer működése hatékonyabb, a szervezet ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben.

Ebből következik, hogy a világban elszabadult koronavírussal (covid-2019) szemben a D-vitamin nem véd meg, ám a tél végén már kimerült szervezet immunrendszerét erősíti.

A Magyar Osteoporosis és Ostearthrológiai Társaság közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy egy valódi “immunerősítő”–D-vitamin-pótlásra mindeninek szüksége lehet.

Egy korábbi országos, reprezentatív felmérés igazolta, hogy a lakosság több mint 90%-a szenved a tél végén D-vitamin-hiányban. A D-vitamin (ami valójában egy hormon előanyaga) szerteágazó hatásokkal rendelkezik az emberi szervezetben.

Hiánya nem csak a csontok egészségére, hanem gyakorlatilag minden szervünkre káros hatásokat fejt ki

Felmerül a kérdés, hogy mitől függ, hogy a tél végére kinél milyen mértékű D-vitamin-hiány alakul ki. A legújabb kutatások alapján nincs olyan, a D-vitamin-anyagcserét befolyásoló genetikai tényező, amely védene a betegség kialakulásától, minden ember egyformán veszélyeztetett.

A hiányállapot súlyosságát kizárólag környezeti tényezők (Magyarországon ez gyakorlatilag a D-vitamin-pótlást jelenti) határozzák meg.

Jelenleg a téli légúti fertőzések megelőzésében az egyetlen tudományosan igazolt kezelés a D-vitamin-pótlás

Megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén az immunrendszer működése hatékonyabb, a szervezet ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben. Kimutatták azt is, hogy megfelelő D-vitamin-szint esetén a halálozási kockázat is csökken, illetve egyes daganatok és immunbetegségek is ritkábban jelentkeznek.

Dr. Szili Balázs: “A D-vitamin-hiány kezelése orvosi feladat, míg a hiány megelőzése népegészségügyi kérdés. A megelőzésre javasolt dózisokat részletesen ismertettük a magyarországi D-vitamin konszenzusban. Októbertől márciusig mindenkinek szüksége van D-vitamin-pótlásra.”

Magyar Osteoporosis és Ostearthrológiai Társaság

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük