Dáfke, vagy…? Több olajat veszünk az oroszoktól most, mint korábban….

Oroszország növelte olajtermelését és olajexportját június első felében az Interfax hírügynökség jelentése alapján. Oroszország átlagos napi olajtermelése, beleértve a kondenzátumokat is, 1,46 millió tonna volt június első 13 napjában, 68 ezer tonnával több, mint májusban – írta a hírügynökség értesülése alapján a HVG.

A legtöbb ország csökkentette, Magyarország növelte a vásárolt mennyiséget

A Reuters hírügynökségnek korábban nyilatkozó források arra számítottak, hogy az orosz olajvállalatok, élükön a Rosznyefttyel júniusban újra termelésbe fogják a nyugati szankciók miatt leállított kutakat, mivel a vállalatok a szezonális kereslet élénkülésére és a tartós ázsiai vásárlásokra számítanak.

Oroszország a nyugati szankciók miatt március óta nagy mennyiségben irányítja át olajexportját ázsiai felvevőpiacokra.

Az Interfax jelentése szerint Oroszország átlagos napi olajexportja június első 13 napja alatt a májusi havi átlaghoz képest 0,5 százalékkal, napi 662 500 tonnára emelkedett. Ezen belül az orosz tengeri olajexport 9,5 százalékkal, napi 470 700 tonnára nőtt, míg a csővezetékeken keresztül történő szállítás 16,5 százalékkal, napi 191 800 tonnára csökkent.

A legtöbb ország, amely csővezetéken kap olajat Oroszországtól, június 1-13. között májushoz képest csökkentette importját, Magyarország azonban 14 százalékkal, napi 19 700 tonnára növelte a vásárlásokat az Interfax forrásai alapján.

A gázzal is gáz van….?

Az Eurostat adatbázisából 11 ország orosz földgázimport beszerzési átlagára számítható ki és ez alapján a februári 394 forintos (1,1 eurós) köbméterenkénti magyar átlagárnál csak a litván volt drágább (1,42 euró), a szlovákok 1 euróért, a bolgárok 0,64 euróért, a csehek és a románok mindössze 0,35 euróért vették a gázt. A lap szerint két főbb magyarázat lehet erre a helyzetre:

  • Egyrészt a tavaly szeptemberben kötött, októbertől érvényes orosz-magyar gázszerződés már nem tartalmaz olyan gázár kisimító képletet, mint a régebbiek (korábban egy adott negyedévben a megelőző 9 hónap átlagárán lehetett hozzájutni az orosz gázhoz)
  • Másrészt nincs már benne a beszerzési képletben az olajár-indexálás, ami szintén kisimította, illetve fékezte a gázár változásából adódó költség kilengést.

Mindez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban, mintegy 2 hónapon belül beszűrődik a TTF-ár a magyar gázbeszerzési költségbe, és tisztán a TTF-hez igazodik a költség, ahogy azt a Portfolio már januárban saját információi alapján megírta. A gyors beszűrődés most hátrány a gyors tőzsdei áremelkedés idején, később azonban, ha csökkenek a gázárak, előnnyé is válhat majd, mert könnyen lehet, hogy akkor majd huzamosabb ideig a magyar gázvásárlási költség lesz jóval alacsonyabb, mint a környékbeli országoké. (forrás)

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük